Saltar al contingut Saltar a la navegació

Francesc Ruiz

Barcelona
1971

Zona Alta, 2006
Instal·lació
Arxius digitals. Impressió en blanc i negre. Encolat sobre paret
430 × 430 cm
Obra única
Inv. CE0094

Col·lecció del Museu d’Art Jaume Morera
Fons Centre d’Art la Panera


El treball de Francesc Ruiz ha partit sempre del dibuix; tanmateix, amb pocs mitjans (tinta negra i fulls en blanc), ha aconseguit generar instal·lacions, murals i edicions que han portat els seus projectes a un terreny difícil d’abastar. Zona Alta és un gran mosaic que va més enllà d’una il·lustració d’un lloc determinat, és una anàlisi que parteix d’un recorregut que l’artista ha fet per redescobrir la seva pròpia ciutat. Es tracta d’una Barcelona associada a l’alt poder adquisitiu, a les classes socials benestants, a les botigues de marques exclusives, a les clíniques privades i als col·legis i les universitats de les èlits; tanmateix, aquest clixé d’exclusivitat també mostra altres cares. Són justament les històries que queden amagades o que no es volen veure les que afloren en aquest dibuix de grans dimensions.

______

Up & down, 2006
Arxius digitals. Impressió en blanc i negre. Encolat sobre paret
85 × 200 cm
Obra única
Inv. CE00

Col·lecció del Museu d’Art Jaume Morera
Fons Centre d’Art la Panera


Francesc Ruiz és un artista que en els seus treballs hi analitza i hi plasma determinats contextos socials, urbans i emocionals. En aquest sentit, en repetides ocasions ha dirigit el seu interès cap a la seva ciutat, Barcelona, de la qual ha redescobert espais i activitats que tot sovint ens passen desapercebuts. Si en el gran mural Zona Alta ens plantejava una deriva urbana per la Barcelona que es troba per damunt de l’avinguda Diagonal, en aquesta obra ens introdueix en una popular discoteca d’aquesta part de la ciutat per tal de fer-nos partícips de l’oci nocturn, alhora que reflecteix determinats ambients, grups socials, dinàmiques de consum i microhistòries individuals i col·lectives que es donen de manera efímera en un entorn que convida a la desconnexió de les rutines diàries i a la desinhibició.

______

Les portes de Lleida, 2009
Instal·lació
7 taules (0,90 × 11,02 × 0,82 m)
Caixes (15 × 24 × 37 cm)
6.000 publicacions de diferents mides (29 × 21 cm, 27 × 19 cm i 25 × 17 cm)
Inv. CE0124
Donació de l’artista

Col·lecció del Museu d’Art Jaume Morera
Fons Centre d’Art la Panera


El punt de partida d’aquesta instal·lació fou una deriva urbana, en el sentit situacionista del terme, duta a terme per l’artista d’un cap a l’altre de la ciutat de Lleida amb motiu de l’exposició individual que li va dedicar la Panera l’any 2009. Aquest descobriment de la ciutat a peu de carrer i sense disposar d’una ruta ni d’uns objectius definits va portar Francesc Ruiz a documentar un gran nombre de portes d’habitatges en venda. Sobre aquests portals hi trobem logotips d’empreses, agències immobiliàries, entitats bancàries i, com a contrapunt, grafits, que ens fan pensar en una ciutat saturada per un excedent immobiliari generat durant els anys previs a la crisi, justament propiciada pels excessos del sector financer i de la construcció.