Saltar al contingut Saltar a la navegació

Espais i projectes

Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN)

El Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN) és una residència de treball per a artistes i investigadors d’arreu del món, oberta a totes les disciplines de creació, recerca i estudi. Disposa d’equipaments residencials per a estades individuals i en grup, i de tallers on desenvolupar projectes. A més del servei de residència, el CAN també programa beques i intercanvis, cursos i seminaris, exposicions del seu fons d’art, espectacles i presentacions, i promou i edita publicacions pròpies.

El Centre d’Art i Natura és el lloc perfecte per a ordenar idees, llegir i poder saber el que es vol fer, escriure o pintar. Aïllat dalt de la muntanya, el resident no s’ha de preocupar per res més que no sigui poder realitzar allò que vol fer.

El CAN disposa, principalment, de dos espais diferents de residència: l’Estudi i l’annex de La Bastida. L’Estudi és l’antic apartament del mestre de quan a Farrera hi havia escola (es va tancar el 1964), rehabilitat el 1994. L’annex de La Bastida és l’únic espai de nova planta (edificat sobre les runes d’un antic paller). Excepcionalment, també es disposa de Casa Ramon, que és una antiga casa familiar que conserva l’estructura tradicional amb trebols de fusta. Els espais residencials estan equipats amb tot el parament que hom pot necessitar per a una estada agradable (cuina, bany, estris varis…). 

 

Embarrat

L’Embarrat és un festival interdisciplinari i transversal, i l’aparador de la creació artística contemporània més emergent.

És l’espai del pensament —obert a tots els públics— que reflexiona entorn de la complexitat del món que ens ha tocat viure.

És l’exploració de nous camins, dels marges i dels terrenys desconeguts, i és l’expressió de l’art vital que ens ha de conduir cap a una societat més inclusiva i més justa.

L’Embarrat va ser creat per Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta, l’any 2014, i des de llavors ha comptat amb la col·laboració inestimable de l’Ajuntament de Tàrrega i el Museu Trepat, així com de la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

Les temàtiques que s’han abraçat en les diferents edicions de l’Embarrat són: el capital (2014), l’alienació (2015), en desús (2016), as slow as possible (2017), el silenci (2018), el progrés (2019) i el poder (2020).

Lo Pardal. Fundació Guillem Viladot

Lo Pardal és la casa de la poesia visual. Ara, ple d’il·lusió i de desig, em sento feliç, no pas perquè els poders decisoris i les institucions hagin reconegut la meva feina, sinó perquè aquesta m’ha portat a un estat angèlic de creativitat: estar amb mi mateix amb els llenguatges que estimo: la paraula com una essencialitat de la nostra condició, i la imatge com un sistema de signes que depassen la pura alfabetització.

Guillem Viladot

 

L’any 1992, l’artista Guillem Viladot va fer adequar un antic edifici del centre d’Agramunt per tal de convertir-lo en Lo Pardal: la Casa de la Poesia Visual. A aquest primer espai se n’hi van sumar dos més que, molt de pressa, es van omplir de les seves creacions. 

Dos anys després de la mort de Guillem Viladot, es va constituir una fundació amb el seu nom, per tal de preservar, difondre i repensar el llegat cultural de l’artista agramuntí, i, també, per convertir els edificis de Lo Pardal en espais compromesos amb els llenguatges contemporanis i l’art del present. 

Avui, la Fundació Viladot combina projectes expositius en què l’artista d’Agramunt hi és present amb propostes de creadors contemporanis que aprofiten la sala d’exposicions temporals de Lo Pardal per a mostrar els seus projectes.

Mas Blanch i Jové

Mas Blanch i Jové és un celler alimentat 100 % amb energia solar i amb un caràcter únic a Catalunya. A través del projecte La Vinya dels Artistes, Mas Blanch i Jové, petit elaborador d’uns vins ecològics i personals d’altura (les vinyes estan situades a més de 700 m d’altitud), aconsegueix fusionar el paisatge mediterrani de muntanya de les Garrigues amb l’art i el vi. El celler està dissenyat per l’artista Josep Guinovart i, entre els camps d’oliveres, les vinyes i l’interior del celler, podreu veure obres d’artistes com el mateix Guinovart, Frederic Amat, Susana Solano, Joan Brossa, Carles Santos, Carlos Pazos, Eva Lootz o Evru, entre d’altres. Ofereixen una experiència sensorial que va molt més enllà d’una sala d’exposicions a l’aire lliure: un concepte únic que uneix territori, gastronomia, ecologia, cultura i vi per al gaudi de tots els sentits.