Saltar al contingut Saltar a la navegació

La Panera com agent articulador

Plataforma de suport i difusió per a artistes, agents, projectes i espais del territori.

Un projecte del Centre d’Art la Panera, amb la col·laboració del Grup Segre i Lleida TV.

El projecte Javelina és un servei per als professionals de les arts visuals de la demarcació de Lleida, que reuneix una selecció d’artistes visuals, comissaris i agents culturals, així com projectes i espais d’art contemporani de la província.

Amb aquest projecte, el Centre d’Art la Panera té la voluntat de reforçar el compromís amb el territori. En aquest sentit, una de les missions de Javelina consisteix a reconèixer aquells artistes que treballen des de dins i des de fora de les terres de Lleida, així com tots aquells projectes, institucions i professionals vinculats a les arts visuals contemporànies. Per dur a terme aquest propòsit, s’ha partit del mapatge del context i de la seva translació posterior al format d’un arxiu, que vol ser un reflex de l’activitat creativa que es genera des de Ponent. Un arxiu en contínua revisió i que vol créixer en el temps amb noves incorporacions. La posada en marxa del projecte Javelina, l’any 2018, cerca l’articulació de la localitat i la globalitat, la incorporació de la realitat del territori al Centre d’Art i la voluntat de generar xarxes de relacions entre artistes i institucions.

Javelina, des del seu inici, ha tingut com a objectiu la consolidació d’un escenari específic per a les arts visuals en el context lleidatà. Es tracta d’un projecte que neix de la necessitat denfortir el context cultural local per afavorir un marc de creixement, i fomentar un espai de comunicació i intercanvi entre tots els integrants del sector artístic. Un bon aliat en la difusió del projecte ha estat el Grup Segre, que ha incorporat intervencions específiques dels artistes de l’Arxiu al suplement cultural i entrevistes al programa televisiu homònim.

En relació amb els artistes que conformen l’Arxiu Javelina, aquest incorpora tant trajectòries artístiques d’ampli reconeixement com creadors més joves, per esdevenir una plataforma que generi context i reforci la noció de comunitat artística. Un arxiu que, com el seu nom indica, apunta a llançar, a propulsar artistes, agents i projectes de les terres de Lleida i relacionar-los amb el context local i nacional, mitjançant diferents activitats professionals, d’exhibició, difusió, formació i assessorament. D’acord amb la voluntat de donar reconeixement al treball dels artistes, treballem per tal que estiguin presents en exposicions o altres activitats, sempre que sigui pertinent i possible, una acció que, sota el nom de llançaments, ha permès incorporar les obres d’artistes com Pol Merchan i Martin Llavaneras a la Biennal d’Art Leandre Cristòfol. Igualment, en el context de la formació universitària, artistes com Carles Llonch han impartit tallers en el marc del Grau d’Educació Infantil en Gestions Creatives de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida.

En relació amb els espais d’art i els agents, des de l’Arxiu es plantegen col·laboracions i intercanvis per donar visibilitat als diferents projectes artístics. En aquest sentit, des del projecte Javelina s’ofereix assessorament, suport i treballs comissarials per poder dur a terme propostes relacionades amb els artistes i el territori. Actualment, s’està treballant en diferents projectes. Per una banda, es realitza el comissariat d’una exposició de l’artista Joanpere Massana, que es presentarà a l’Institut d’Estudis Ilerdencs a començament de 2020. Per altra banda, es col·labora amb Lo Pardal, Fundació Privada Guillem Viladot d’Agramunt, en la incorporació d’artistes de l’Arxiu en la seva programació expositiva.