Saltar al contingut Saltar a la navegació

Cicle de conferències. La vida dels insectes.

En motiu de l’exposició + Insectes, i dintre del programa d’activitats paral·leles, el Centre d’Art la Panera, programa un seguit de conferències i activitats per tal d’indagar i reflexionar al voltant del món dels insectes. En aquest sentit, aquesta temàtica s’abordarà des de la disciplina científica de la zoologia, des del net.art i les comunitats on-line, i des de la disciplina de la literatura.

Insectes constructors o arquitectes?
Conferència a càrrec d’Anna Omedes, directora del Museu de Zoologia de Barcelona

Dimarts, 5 de juny a les 19.30 h

Els éssers vius delimiten espais que els permeten millorar la supervivència i mitjançant comportaments específics construeixen estructures. Aquestes estructures o construccions poden ser immenses, microscòpiques, sofisticades, senzilles, individuals, comunitàries, aèries, aquàtiques, o subterrànies, però totes tenen una raó de ser i uns constructors que en treuen profit. Es poden trobar construccions en molts grups zoològics, però només en el cas de les aranyes, els insectes, les aus i els mamífers les construccions assoleixen la major diversitat i complexitat. Els insectes socials com les formigues, els tèrmits, les abelles i les vespes arriben a construir estructures grans, complexes i sofisticades. El treball en equip (en casos format per fins a un milió d’individus) permet l’especialització dels treballadors per assolir una major eficiència. Els atributs constructius dels insectes socials els fan arquitectes?

Les comunitats artístiques on-line
Conferència a càrrec de Lourdes Cilleruelo, Doctora en Belles Arts. Professora universitària, comissària i autora de diferents articles sobre net..art

Dijous, 7 de juny a les 19.30 h

Un dels aspectes més interessants de la creació artística a Internet- i aspecte diferencial del mitjà- és que es basa en la comunicació. Aquesta xerrada centra la seva atenció en la creació de xarxes socials a Internet com a recurs i pràctica artística. La seva estructura planteja un recorregut a través de la trajectòria d’aquestes plataformes de comunicació i analitza els recursos que n’han determinat l’evolució. A la vegada, es presentarà el projecte Dariola.net, lloc web orientat a analitzar aquest fenomen i a crear una plataforma d’intercanvi de recursos i eines per artistes, iniciativa on actualment es troba treballant Lourdes Cilleruelo, conjuntament amb Mariano Maturana.

Víctor Molina. Doctor en Filosofia. És professor titular de l’Institut del Teatre de Barcelona i Director de l’àrea de teatre de l’Institut d’Humanitats.
Dimarts, 19 de juny a les 19.30 h

A través de la literatura, Víctor Molina realitzarà un recorregut per l’exposició +Insectes mitjançant les interrelacions que s’estableixen entre aquesta disciplina i la disciplina artística.