Saltar al contingut Saltar a la navegació

Concert Pendulum Music (for microphones, amplifiers, speakers and performers), de Steve Reich / Laboratori d’Art Sonor de la Universitat de Barcelona

El Laboratori d’Art Sonor de la Universitat de Barcelona presenta per primera vegada a Lleida Pendulum Music, una peça experimental de Steve Reich de difícil catalogació. Aquesta proposta es pot entendre com una acció artística, una instal·lació i un concert, tot alhora.

El plantejament és senzill i sense misteris: uns micròfons pengen damunt d’uns altaveus. El sistema es retroalimenta, cada parella de micròfon + altaveu s’acobla i produeix una vibració sonora. Si a això hi afegim el moviment pendular dels micròfons sobre els altaveus, obtenim variacions en el temps, i a mida que la inèrcia pendular perd força, els ritmes canvien. La durada de la peça (al voltant de vint minuts) depèn de factors ambientals i de les dimensions físiques de la instal•lació, tot plegat disposat per a la contemplació del so apareixent i desapareixent.

Aquesta proposta, interpretada per primera vegada l’any 1968, en la qual els intèrprets es limiten a possibilitar que el fenomen sonor s’esdevingui, constitueix un precedent del treball de Reich, i d’altres compositors minimalistes, sobre repeticions i variacions, sincronies i asincronies, progressions tímbriques i rítmiques, de la mateixa manera que obre la porta a les instal·lacions de so i a l’escultura estrictament sonora.



Steve Reich (Nova York, 1936), pioner del minimalisme musical junt amb John Cage, Le Monte Young, Terry Riley i Philip Glass, és un dels compositors més importants del segle XX. En les seves primeres obres, les més experimentals, va desenvolupar diferents tècniques de repetició, loops, retroalimentació de micròfons…, explorant el terreny de les sincronies i les asincronies, tal com succeeix a Pendulum Music. Tres micròfons o més pengen del seu propi cable, suspesos cada un sobre un mateix nombre d’altaveus. Els micròfons són llençats pels intèrprets i descriuen un moviment de pèndol sobre els altaveus. Quan un micròfon s’acosta a l’altaveu, es produeix una retroalimentació que dóna origen a un so propi del sistema. Amb el moviment pendular, aquests sons formen una sèrie de ritmes que varien constantment, a mesura que les velocitats decreixen. Els temps de silenci entre cada so es van reduint a mesura que el moviment prossegueix, fins que els micròfons tendeixen a una posició de repòs sobre els altaveus i originen un so continu que va intensificant el volum i iniciant una nova fase de retroalimentacions entre les diverses parelles de micròfon i altaveu. Una vegada els moviments dels micròfons s’aturen completament i l’acoblament sonor s’estabilitza, els intèrprets finalitzen la peça desconnectant tots els altaveus simultàniament.

Aquesta peça, descrita pel seu autor com una escultura sonora, va ser interpretada per primera vegada l’any 1968 per Richard Serra, James Tenney, Michael Snow i Bruce Nauman.



www.stevereich.com




Laboratori d’Art Sonor

El Laboratori d’Art Sonor de la Universitat de Barcelona desenvolupa els continguts d’Art Sonor a la Facultat de Belles Arts i treballa amb el so com a material d’expressió i recerca artística. En el Laboratori d’Art Sonor s’experimenta amb la relació física amb el so, l’escultura sonora, l’objecte sonor, les accions sonores i les instal•lacions sonores. El grup AM::M Laboratori d’Art Sonor des de l’any 2007 desenvolupa els continguts d’Art Sonor de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i està portant a terme el recull sistemàtic del Paisatge Sonor de Catalunya. Aquest grup treballa amb derives sonores realitzades en entorns amb especial interès acústic i configura itineraris d’escolta. El Laboratori d’Art Sonor desenvolupa la seva tasca d’investigació dins del grup de recerca interdepartamental Barcelona: Art, Recerca i Creació (BR::AC), de l’AGAUR, reconegut pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya. Aquest grup té diverses línies de recerca; la línia «Acústica del paisatge i art sonor» està coordinada pel Dr. Josep Cerdà.



www.artsonor.net

pendulum 2