Saltar al contingut Saltar a la navegació

El projecte Radiació +++ d’humanització del Servei de Radioteràpia, finalista als Premis ACCA 2019

L’Associació Catalana de Crítics d’Art  ha nominat el PROJECTE RADIACIÓ +++ com un dels cinc finalistes que opten als PREMIS ACCA 2019 a la categoria d’EDUCACIÓ. La nominació que es resoldrà a la gala de lliurament de premis que tindrà lloc el dimarts 2 d’abril a les 19.00h a l’Auditori del MACBA.

Aquest projecte pren com a marc de referència els programes d’art contemporani que es realitzen als hospitals francesos des de l’any 2000, amb el nom d’«Art et Hôpital»,duts a terme a partir d’un conveni entre els ministeris de Sanitat i Cultura de l’Estat francès.

A partir del 2010, el Centre d’Art la Panera comença la col·laboració amb l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, al participar en un projecte (amb el suport de l’Eurroregió) amb l’objectiu d’establir pautes de treball entre museus i centres d’art i hospitals; incorporar noves pràctiques a partir de l’assessorament d’experts externs, i, finalment, donar continuïtat a la recerca sobre les pràctiques artístiques en àmbits hospitalaris com els projectes realitzats a pediatria per Javier Peñafiel (2010), a la URPI per Francesc Ruiz (2011), a la Unitat d’oncología amb Jordi V. Pou (2012) (plataforma virtual de fotografies d’oncologia) / o Cesc Grané amb l’ humanització dels espais d’atenció a pediatria, intervenció permanent (2015). 

El projecte «Radiació +++» neix el 2017, de la petició, per part de la Unitat d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova al Centre d’Art La Panera, d’elaborar un programa d’intervencions artístiques a l’espai. La manera de fer sostenible el projecte fou mitjançant la recerca de finançament extern.

«Radiació +++» va guanyar la convocatòria de finançament «Componer saberes para comprender los desafíos contemporáneos 2017», de la fundació francoespanyola Daniel y Nina Carasso, i que es duu a terme, conjuntament amb la Unitat d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Arnau de Vilanova, durant els anys 2017-2020.

L’aspecte pioner de «Radiació +++» rau en el fet que les intervencions artístiques es basen en processos participatius, en els quals es dona protagonisme a tots els integrants de la comunitat hospitalària (pacients, familiars, doctors, tècnics, estudiants de Medicina...), la qual cosa cerca provocar una experiència estètica, difondre i visibilitzar el tractament de la malaltia, a través d’un programa d’artistes en residència a l’hospital que desenvolupin projectes de diferents disciplines artístiques (fins ara, pictòrica, interactiva i dibuix).

Fins ara, han participat en el programa ‘Radiació +++’ l’artista lleidatana Lara Costafreda; els integrants de Domestic Data Streamers, la il·lustradora basca Josune Urrutia, el coreògraf Aimar Pérez Galí i el dramaturg Jaime Conde-Salazar.

L’Associació Catalana de Crítics d’Art va premiar el PROJECTE RADIACIÓ +++ dins de la categoria d’Educació en el marc dels Premis ACCA 2019