Saltar al contingut Saltar a la navegació

Mirem els núvols (en 3D)

En el marc del programa Polaritats

Organitza: Homesession, Centre d’Art la Panera i Escola Politècnica Superior (UdL)

A càrrec de Pep Vidal

Lloc: Escola Politècnica Superior

Dies: 15.11.2021 / 17.11.2021

Hora: 17-19 h

Avis i nets (6-9 anys)

 

L’objectiu del taller és endinsar-nos en la tridimensionalitat dels objectes i de nosaltres mateixos. Nosaltres hi veiem en 3D, però ho fan els nostres dispositius? Com podem fer una reconstrucció tridimensional?

Un cop sapiguem com fer-ho, aixecarem el cap i mirarem al cel, als núvols, un dels objectes més recognoscibles i alhora més difícil de fer-ne una reconstrucció en 3D. Intentarem resoldre les preguntes següents: com es formen els núvols?, és possible fer la reconstrucció d’un núvol?, com ho podríem fer?

Pep Vidal és llicenciat en matemàtiques per la UAB (2008). Té un interès especial en el càlcul infinitesimal, la topologia i les sèries infinites. És doctorant de física a la UAB i sincrotró ALBA (2009-). La investigació de la seva tesi se centra en algorismes per a la millora de la precisió d’instruments utilitzats en acceleradors de partícules. En treu dues conclusions importants: hi ha sistemes extremament complexos i sensibles. No li interessa la investigació en la qual l’experiència personal i vital no està vinculada al procés mateix. Treballa amb els canvis infinitesimals —canvis infinitament petits— que es produeixen constantment a tot arreu, la cadena és caòtica i (quasi) infinita; l’efecte papallona, però «només» el que succeeix al mig, entre l’aleteig i l’huracà. És cofundador de granja.cat, un projecte per a la difusió de la cultura matemàtica —especialment en infants—, a través de tallers, xerrades i altres activitats.

 

Programa

Introducció als canvis infinitesimals i de mesura, i sobretot respecte al projecte «Crònica del naixement, desenvolupament i mort d’un núvol».

Introducció teòrica a la tècnica de la fotogrametria

Prendre algunes mesures (fotos) amb el mòbil i les càmeres (qui en porti) d’objectes que tinguem a prop, i que me les donin. També fer entre tots fotografies d’una sola persona, que es posi de model, i tots li fem fotografies (i igual que abans, me les donen a mi).

 

Durant el dia següent, faré les reconstruccions dels objectes i el model, amb el programari Reality Capture.

Després, veurem les reconstruccions que hem fet.

Com es formen els núvols? Breu introducció teòrica.

Plantejar-nos com seria voler fer una reconstrucció d’un núvol. On posaríem les càmeres, si serien fixes o mòbils, quan ho faríem, etc. D’alguna manera, recrear el que vam fer quan vam realitzar la reconstrucció d’un núvol i, si n’hi ha algun, podem intentar anar a «caçar-lo».