Saltar al contingut Saltar a la navegació

Del nou al vell

Cicle de vídeoart a la Seu Vella
Sala Casa de la Volta

 
Aquest cicle de vídeoart vol suscitar el diàleg entre l’arquitectura i la història d’un espai d’època medieval i l’art actual. També és una invitació a apropar l’art contemporani a nous públics i a enriquir la percepció del patrimoni històric en relació amb creacions del present.

Així mateix, concebem aquesta proposta com una extensió de les activitats pròpies del Centre d’Art la Panera i el Consorci del Turó de la Seu Vella. Pel que fa a La Panera, amb aquest cicle de vídeoart ampliem tota una sèrie d’activitats que sota el títol La Panera en xarxa consisteixen en portar la programació del centre d’art fora del seu contenidor. En aquest sentit s’ha establert una estreta col·laboració amb la Facultat de Ciències de l’Educació de la UdL, amb de la qual s’ha posat en marxa el cicle expositiu Zona baixa, que té lloc exclusivament a l’edifici d’aquesta universitat. Ara, amb el programa Del nou al vell iniciem una nova activitat que vol reforçar el debat i el teixit cultural de la ciutat.


EXPOSICIÓ 1
Mihai Grecu. Coagulate, 2008
Del 04/03 al 18/04/2010


En aquest vídeo Mihai Grecu (Romania, 1981) ens explica una història insòlita que usa l’element de l’aigua com a protagonista principal, al mateix temps que crea el concepte paradoxal de l’escultura líquida; l’aigua es coagula, trenca les lleis de la física i representa una coreografia eterna. L’artista tracta els temes d’un univers en mutació i de les percepcions modificades mentre mostra les diferents formes de la matèria; es comporta de manera que deforma completament les impressions de l’espectador.

Absència, presència i distorsions aquàtiques en aquesta coreografia de fluids i forces misterioses que alteren les lleis de la física i afecten el comportament dels éssers vius en espais purificats; d’aquesta manera, l’autor crea peces d’art d’una bellesa inquietant que són difícils d’oblidar.

EXPOSICIÓ 2
Joan Leandre. In the Name of Kernel Series
Del 22/04 al 30/05/2010

Joan Leandre va néixer el 1968. Viu i treballa a Barcelona. És membre fundador dels Arxius OVNI (Observatori de Vídeo No identificat) des de 1994. Entre 1994 i 1996 ha treballat en una sèrie d’interferències mediàtiques MAP (Mega Assemble Project), Fundació Zero i Serial Monuments. Entre 1995 i 1997 va treballar al Oigo Room Project a l’Institut Universitari de l’Audiovisual (Barcelona). El 1999 va tornar a treballar en programes d’entreteniment de masses i va començar els projectes Retroyou (RC) i Retroyou (NostàlG) i la llarga sèrie, encara en curs, Retroyou Nostalg2 i el Projecte Black Boot. Els seus treballs van ser presentats en OnedotZero (Barcelona); dina digital is not analog, (Bologna); Arco 001 (Madrid), Transmediale, Ars Electrònica, Triennale, Milà (1999); Centre George Pompidou, Paris (2000); American Museum of the Moving Image, New York (2003); Ars Electronica, Linz (2003), i la Laboral, Centre d’Art Contemporani, Gijón (2007) entre d’altres.

A partir de dos productes estrella de l’entreteniment informàtic, els simuladors i els vídeojocs, i combinant aquests amb conceptes universals fortament arrelats en l’imaginari col·lectiu com el joc, la tecnologia o la intel•ligència artificial, Joan Leandre crea la sèrie In the Name of Kernel. Aquesta conjunció fa referència a una subcultura que abasta una gran parcel•la del consum cultural i que compta amb la seva pròpia tradició des de fa uns anys.

Empra la tecnologia digital de generació d’imatges actualitzant i modificant el seu caràcter lúdic, i convertint-la en matèria prima que compon un mitjà propi d’expressió, una llengua a base d’una estètica una mica retro que prové de la reducció d’un software molt sofisticat a la mínima expressió, aquest resulta estèticament familiar i propicia un acostament inicial a la seva dinàmica expressiva per passar a complicar-se després. D’aquesta manera Joan Leandre busca un tipus d’espectador que sàpiga distanciar-se i que capti el sentit, més que el significat.

El so és en aquesta sèrie un element molt important que adquireix grans matisos expressius, en unes ocasions tendeix a reforçar la credibilitat dels espais i de l’acció, en altres fa tot el contrari i juga a desubicar-nos, fent servir també els silencis com a element d’estranyament que provoca confusió i angoixa.

Aquestes imatges digitals, que estan carregades d’un inquietant realisme, mostren un univers amb càrregues negatives en una sèrie de quatre vídeos  on el muntatge trenca el raccord fent que la contemplació sigui interrompuda per esdeveniment  il·lògics que emeten un missatge subliminal, dirigit directament al subconscient i que amaga conceptes que al llarg del vídeo apareixen encriptats


HORARI de l’1 d’octubre fins al  30 d’abril Dimarts a divendres: 10,30-13,30 | 15,00-17,30. Dissabte: 10,00-17,30. Dilluns tancat

HORARI de l’1 de maig fins al 30 de setembre Dimarts a dissabte: 10,00 a 17,30 Dilluns tancat excepte festius i vigílies

Fitxers