Saltar al contingut Saltar a la navegació

DEMOCRACIA. DAMUNT D'AQUEST CAOS CONSTRUIRÉ LA MEVA CASA

espai miniPanera

Una producció del Centre d’Art la Panera, amb la col·laboració de la Fundación Santander.

La miniPanera és un espai expositiu que neix el 2011, amb l'objectiu d’identificar la cultura contemporània com una experiència artística i quotidiana per als més petits. Aquest espai compta amb una programació expositiva pròpia que està vinculada a les mostres i als projectes educatius de la Panera.

Alhora, la miniPanera és un espai de diàleg, on es presenten treballs d'artistes multidisciplinaris, des del món del disseny, la il·lustració, el dibuix, la música, la tipografia o la fotografia. Aquestes propostes van acompanyades d’una selecció de publicacions, que ofereixen eines per desxifrar propostes artístiques i crear noves connexions entre art, cultura i societat. Són publicacions pensades per al públic infantil, que contenen discursos creats amb llenguatges i tècniques artístiques molt variats. Són coneguts com a llibres pop-up (tridimensionals), llibres desplegables, llibres tàctils, llibres mapa, llibres joc o llibres objecte, tots amb possibilitats infinites.

Les exposicions són propostes transformadores amb elements manipulables, que conviden a participar, sentir, observar, investigar, descobrir, intervenir i experimentar. En definitiva, per a un infant, a jugar. Aquest joc vinculat amb les arts genera múltiples idees i interpretacions amb significats diversos, que permeten descobrir nous llenguatges que potencien la imaginació i generen nous coneixements.

A l'espai miniPanera, els infants, amb la seva curiositat innata, observen, pregunten, creen, toquen, componen, construeixen i aprenen. Aquestes propostes educatives s’enriqueixen amb un programa d’activitats que ofereix visites dinamitzades al públic familiar, tallers d’artista on conèixer, aprendre i experimentar amb noves tècniques, o gaudir en família.

Damunt d’aquest caos construiré la meva casa és un joc de construcció infantil fet de trossos de fusta, que al mateix temps són tampons d’impressió. Per a la creació dels tampons, s’ha desenvolupat una mena d’«alfabet visual» de pictogrames al·ludint a imatges d’alliberament o dominació en la societat contemporània. Símbols i icones que, per als nens, continuen sent formes elementals o abstractes per jugar, encara que, per a la mirada adulta, les possibles associacions entre aquests pictogrames poden comportar lectures carregades de significació política. El resultat final del joc posa en tensió la visió de l’adult i el joc lliure de l’infant.

Fitxers