Saltar al contingut Saltar a la navegació

Glaskultur. Que va passar amb la transparència?

A cura de Martí Peran

La cultura del vidre –glaskultur– va obrir en l’interior de la cultura moderna un ideal de transparència de llarg abast. No només es tractava d’aprofitar la versatilitat dels nous materials, sinó de canalitzar-hi un nou humanisme. La utopia de la transparència va representar l’anhel d’una societat oberta i higiènica, en la qual quedaria superada l’antinòmia entre l’interior i l’exterior, on l’home podria retrobar-se amb allò natural i en la qual, finalment, els interiors lluminosos garantirien una existència saludable.

El projecte Glaskultur. Què va passar amb la transparència? no pretén reconstruir històricament aquestes il·lusions modernes.
L’operació que proposem es concentra a examinar les derivacions –sovint, involucions– contemporànies d’aquest ideal de transparència. Amb aquesta perspectiva es proposa una aproximació multidisciplinària a partir d’una sèrie d’àmbits temàtics molt delimitats, recollint treballs des dels anys setanta fins avui.

Llistat d’artistes: Xavier Arenós, Marc Bauer, Denis Beaubois, François Bucher, c505, Hannah Collins, Octavi Comeron, Do-Ho Suh,Domènec, Eventstructure Research Group, Fabrice Gygi, Anna Malagrida, Iñigo Manglano-Ovalle, Alexander Pilis, Orit Raff, Pablo Rivera, Thomas Ruff, Gregor Schneider, Efrat Shvily, Frank Thiel, Timm Ulrichs, Javier Vallhonrat, Mies Van der Rohe, Albert Vidal, Anton Vidokle.

Fitxers