Saltar al contingut Saltar a la navegació

LARA ALMARCEGUI. GRAVES

A cura de Cèlia del Diego

Juxtaposant dos nous projectes, l’exposició «Graves» de Lara Almarcegui ofereix una perspectiva geològica de la zona de Lleida i la plana del riu Segre a través de la relació entre l’entorn construït i l’extens cinturó muntanyós dels Pirineus, format entre 80 i 20 milions d’anys enrere quan la península Ibèrica va xocar contra la resta d’Europa.

Roques i materials de la serralada dels Pirineus és una resposta a la pregunta: quines quantitats de quines roques i materials constitueixen els Pirineus? Se n’ha obtingut la resposta amb la col·laboració de geòlegs a través d’una complexa sèrie d’aclariments, càlculs i modelat en 3D. On comencen i acaben els Pirineus? Quin és el grau de detall desitjable?

Gravera es pregunta: quines possibilitats comencen a aparèixer quan s’atura l’excavació d’una pedrera? Més concretament, què ocorre quan La Plana del Corb, el complex industrial de Sorigué prop de la localitat de Balaguer, deixa de funcionar durant un dia? La resposta adopta la forma d’un dia de portes obertes a la pedrera el 19 de febrer del 2021 durant el qual els visitants experimenten aquest lloc habitualment bulliciós i sorollós com un lloc de contemplació, així com d’un vídeo que presenta documentació de la mateixa pedrera congelada en el temps.

Entre aquests dos nous projectes d'Almarcegui el complicat avenc del centre d’art i les seves parets de pedra suggereixen un imaginari estratigràfic dominat per la lenta violència de la transformació morfològica de la Terra contraposada al caràcter temporal de la construcció artificial.

– Latitudes

Una producció  del Centre d’Art la Panera, amb la col·laboració de la Fundació  Sorigué i el Centro de Arte y Naturaleza de Huesca

Fitxers