Saltar al contingut Saltar a la navegació

Rogelio López Cuenca. A Partilha

Facultat de Ciències de l’Educació. UdL

Rogelio López Cuenca sempre ha treballat des d’un punt de vista crític amb la realitat que ens envolta. Acostuma a utilitzar la citació i l’apropiació per emetre missatges directes que ens obliguen a qüestionar-nos determinades maneres de pensar i funcionar en el terreny teòric, polític i econòmic.
A partilha és una traducció de Le partage ’El repartiment’, que sorgeix del text Le partage du sensible (Jacques Rancière, 2000), en el qual el filòsof francès desenvolupa una idea estètica de la política segons la qual l’estètica s’estructura a partir de la divisió d’allò que és sensible. En aquest sentit, considera que les relacions de poder generen formes estètiques i, inversament, les expressions culturals representen o simbolitzen el poder o contrapoder. Així podem afirmar que tot acte estètic és polític.
En l’obra que ens ocupa, Rogelio López Cuenca ens lliura un assaig visual format per quatre imatges que tenen un tret en comú, a partir del qual es pot bastir una xarxa de relacions que funciona per oposició i diferència. La publicitat comercial, la fotografia esportiva, la pintura orientalista vuitcentista i el fotoperiodisme de guerra ens ofereixen diferents aproximacions a la realitat, i la seva interrelació a partir de la juxtaposició provoca múltiples lectures que depenen de la mirada de cada espectador.