Saltar al contingut Saltar a la navegació

AGNÈS PE. TALLER

La recent col·laboració entre la Universitat de Lleida, el Centre d’Art la Panera i Homesession va donar lloc, també, a un taller de tres dies dirigit als alumnes del grau d’enginyeria informàtica d’aquesta Universitat. Les jornades es van centrar en el harvesting sound energy a través de la tècnica del field recording. El harvesting és el procés pel qual una energia derivada de fonts externes com la solar, la tèrmica, l’eòlica o la cinètica és capturada i emmagatzemada. El terme field recording fa referència al procés de captura de so fora dels límits controlats d’un estudi, però també evoca altres terrenys que fan referència a diferents processos, enfocaments teòrics i resultats —des de Pierre Schaeffer i la música concreta dels anys quaranta fins a la representació d’enregistraments etnomusicològics o documentals mediambientals, passant per la presentació de paisatges sonors naturals com a música. Durant el taller, Agnès Pe va obrir noves sensibilitzacions al voltant del tema del so, entenent-lo com a portador d’informació simbòlica i creador d’ambients i contextos. L’artista va voler transmetre que existeixen diverses maneres d’escoltar el nostre món i que l’escolta implica nombroses consideracions estètiques, polítiques i socials. També va compartir amb l’alumnat les possibilitats creatives dels dispositius electrònics de baix voltatge i la capacitat de treball amb components senzills a l’abast de qualsevol.

En la primera jornada del taller, Agnès Pe va iniciar una sessió de contextualització de l’univers de la música experimental a partir de nocions d’història i d’exercicis d’escolta, i va convidar tot seguit els alumnes a veure i provar diferents tècniques de generació música-soroll-so. En la segona sessió, l’artista va convidar els assistents a construir micròfons piezo i a explorar diferents aplicacions creatives que poden tenir aquests micròfons. Aquesta activitat va despertar en alguns dels alumnes idees per a una aplicació pràctica dins del terreny de l’enginyeria, que van ser valorades per tot el grup, a tall de conclusions, durant l’últim dia, moment en el qual també es va crear un circuit per veure com funciona el harvesting piezoelèctric emmagatzemant l’energia i després carregant un led.

Agnès Pe (Lleida, 1985) treballa amb el so sense tenir en compte la limitació de gèneres o estils musicals. L’humor i la inacabable curiositat que demostra respecte als elements sonors amb els quals treballa són les característiques fonamentals del seu treball. Musicòloga i investigadora autodidacta i pluridisciplinària, s’interessa per l’excepció, allò que frega els marges socials, sigui quina sigui la seva procedència, i cerca noves formes de relacionar-se amb els elements que recompon. Ha realitzat concerts a CA2M (Móstoles), MACBA (Barcelona), Larraskito (Bilbao) o Tabakalera (Sant Sebastià). Actualment, condueix l’espai radiofònic Mitt Paté a Radio On, de Berlín, de plunderphonia i kitsch digital.

16, 20 i 21.03.2018 | 2 h cada sessió | Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida

 

Assistents: 14 alumnes del grau d’enginyeria informàtica