Saltar al contingut Saltar a la navegació

Radiació +++

Presentació

Programa de residències d’artistes al Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

Aquest programa pren com a marc de referència els programes d’art contemporani que es realitzen als hospitals francesos des de l’any 2000, amb el nom Art et hôpital, duts a terme a partir d’un conveni entre els ministeris de Sanitat i Cultura de l’Estat francès.

L’objectiu d’aquests tipus de residències és que l’artista actuï com a mediador entre els diferents agents que conformen la comunitat d’un hospital i desenvolupi un projecte artístic que faci de via de comunicació dins i fora de l’hospital, a partir de les necessitats dels integrants d’aquesta comunitat.

El projecte Radiació+++ neix de la petició que el Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va fer al Centre d’Art la Panera d’elaborar un programa d’intervencions artístiques en el seu espai.

La manera de fer sostenible el projecte fou mitjançant la recerca de finançament extern, que es va materialitzar quan el projecte Radiació+++ va guanyar la convocatòria «Componer saberes para comprender los desafíos contemporáneos 2017», de la fundació francoespanyola Daniel y Nina Carasso, que n’ha fet possible el desenvolupament durant els anys 2017-2020.

Aquesta convocatòria de projectes «Componer saberes para comprender los desafíos contemporáneos 2017» té l’objectiu de col·laborar a crear comunitats d’aprenentatge transdisciplinàries i obertes a la ciutadania, que permetin noves articulacions entre dos dels seus grans relats, el científic i l’artístic.

L’aspecte pioner de Radiació+++ rau en el fet que les intervencions artístiques es basen en processos participatius, en els quals es dona veu a tots els integrants de la comunitat hospitalària (pacients, familiars, doctors, tècnics, estudiants de medicina…), i es transfereixen sabers entre el món cultural i el sanitari.

El projecte vol impulsar les pràctiques artístiques en el context sanitari a l’Estat espanyol, amb el suport i la implicació de doctors, infermers, tècnics, pacients i familiars. Mitjançant projectes col·laboratius liderats per artistes, es dona lloc a processos que permetin la investigació i la possibilitat de repensar conjuntament les formes de relació, els protocols i les accions, amb la finalitat última de contribuir a humanitzar els serveis sanitaris i empoderar els pacients durant els seus períodes de tractament en contextos hospitalaris.

Cada residència artística ha desenvolupat aspectes diferents, a partir de la detecció de necessitats dels diversos agents de la comunitat que conformen el Servei d’Oncologia Radioteràpica. D’aquesta manera, d’una banda, s’ha desenvolupat la humanització de l’espai hospitalari i, de l’altra, la difusió i la visibilització del tractament de la malaltia partint de la visió de pacients, familiars i sanitaris, i s’ha incidit en la interacció entre el personal sanitari i els pacients, des de recursos ben diversos com els que ens ofereixen les arts escèniques i la dansa contemporània o el disseny i la visualització de dades.

lara Costafreda

Lara Costafreda, ha liderat durant gairebé tres anys, un projecte de co-creació que parteix del seu àmbit professional, la il·lustració i el disseny social, però aplicat en un context hospitalari, un servei de radioteràpia, amb l'objectiu de millorar la vida de les persones que conviuen amb el càncer i el seu tractament.

Els agents que participen en la investigació prèvia a la formalització del projecte artístic, en Radiació+++ són: pacients, ex-pacients, familiars de pacients, doctors / es, infermers / es, especialistes radio, recepcionista, artista, i mediador o gestor cultural.

La seva investigació va pivotar a través de quatre grans àmbits, consensuats per tots els agents com a prioritaris: Adequació de l’espai, la millora de la informació a través d'una lectura fàcil, i larecerca com aquesta comunicació pot funcionar a la vegada com  a divulgació i també com a un suport més per l'acompanyament psicològic del pacient durant el seu tractament.

PROJECTE

IMATGES

RECULL DE PREMSA

Radiaci¢+++alta_Final-201.jpg

Radiaci¢+++alta_Final-226.jpg

Radiaci¢+++alta_Final-230.jpg

Domestic Data Streamers

Domestic Data Streamers és un col·lectiu interdisciplinari format per Iolanda Monsó, Joan Planas, Alexandra de Requesens, Dani Llugany i Pau García, un col·lectiu jove, però amb una llarga trajectòria internacional, caracteritzat per la creació d’instal·lacions de dades en temps real als espais, que interaccionen amb les persones i amb allò que els envolta.

La seva metodologia s’ha basat en un projecte participatiu i de co-creació centrat en la investigació a través del disseny, amb els propòsits següents:

— Mapar emocionalment, des de la perspectiva dels pacients, les instal·lacions de radioteràpia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

— Co-crear una eina autònoma emprant el format d’una instal·lació artística que permeti la recol·lecció i visualització de dades.

Un cop avaluat l’impacte d’aquesta eina, es va creure convenient crear un segon recurs portàtil, que permetés al pacient endur-se’l a casa, sempre amb l’objectiu de millorar l’acompanyament emocional del pacient durant el seu tractament.

AVUI COM ESTÀS? Una llibreta per explicar com vius la radioteràpia. (PDF)

CASE STUDY

IMATGES

RECULL DE PREMSA

DDS1

DDS2

DDS·

Josune Urrutia

Compendio colectivo sobre el cáncer és un projecte ideat i il·lustrat per Josune Urrutia al Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Amb aquest llibre, acaba el procés iniciat el 2018, quan Josune Urrutia inicià la tercera residència artística en el marc del projecte Radiació+++ (2017-2020), que compta amb el suport de la Fundació Daniel y Nina Carasso.

L’aspecte pioner de Radiació+++ rau en el fet que les intervencions artístiques es basen en processos participatius, en els quals es dona veu a tots els integrants de la comunitat hospitalària (pacients, familiars, metges, tècnics, estudiants de medicina…), transferint sabers entre el món cultural i el sanitari.

Josune Urrutia va proposar un projecte inspirat en el seu treball anterior, Breve diccionario enciclopédico ilustrado de MI cáncer, en el qual plantejava un exercici d’introspecció i la visibilització de multitud d’aspectes derivats de la malaltia i del seu tractament. El resultat final és aquesta publicació d’autoria coral motivada per un doble objectiu: visualitzar i empatitzar amb persones o familiars de pacients en tractament i també ser un llibre de divulgació científica al voltant del càncer i del seu tractament, a través de la radioteràpia.

Els tallers participatius es van realitzar a la sala d’espera de l’Hospital i al Centre d’Art la Panera, i hi van participar 92 persones. Posteriorment, es dugué a terme el treball d’edició i elaboració del llibre, en el qual es recullen 222 entrades i 334 accepcions, de les quals 154 corresponen al personal sanitari del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, 100 als pacients, 63 als familiars i 17 a altres persones.

RECULL DE PREMSA

COMPENDIO COLECTIVO SOBRE CÁNCER (pdf)

FOTOGRAFIES

PRESENTACIÓ DE LA PUBLICACIÓ

 josunene1

josunene2

josunene3

Aimar Pérez Galí Jaime Conde-Salazar

El maig de 2018 es va iniciar la tercera residència del programa, a càrrec d’Aimar Pérez Galí i Jaime Conde-Salazar, amb el projecte Touching improvisation. En un primer moment, es va proposar la realització d’un taller que exploraria els aspectes performatius de l’acció comuna de tocar. Amb aquesta acció, que parteix de la base de la dansa postmoderna, es pretenia analitzar quin coneixement se’n pot extreure per millorar la pràctica hospitalària, així com valorar de quina manera això pot oferir eines a l’equip mèdic respecte del tacte cap al pacient.

Després d’assajar diferents vies per intervindre en el Servei d’Oncologia Radioteràpica, el projecte ha conclòs en una publicació “Cuadernos sobre el tocar” que aborda el sentit del tacte des de l’òptica de la dansa, aportant propostes que siguin útils per a l’equip sanitari i per als estudiants en pràctiques a la Unitat de Radioteràpia. Els continguts d’aquesta publicació es defineixen en relació amb les propostes i els comentaris de l’equip sanitari obtinguts a través d’entrevistes realitzades el setembre de 2019.

Amb aquest projecte, que es centra en treballar el cos des de la creació contemporànea, obre una via de treball, que pensem pot ser molt fructífera, a l’hora de plantejar  intervencions de creació contemporània en àmbits sociosanitaris.

CARTELL CONVOCATÒRIA TALLER

IMG_1709.jpg

Lúa Coderch

Toni Hervàs

Albert Barqué-Duran

El projecte Etapes ha tingut com a objectiu donar continuïtat a Radiació +++, una iniciativa que intenta atansar l’art contemporani i explorar vies d’expressió dins la comunitat hospitalària, en concret al Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, als seus pacients, familiars i equip sanitari.

El projecte, una col·laboració entre el Centre d’Art la Panera i l’artista i investigador Albert Barqué-Duran, ha estat possible gràcies a un premi atorgat pel Departament de Cultura de la Generalitat per a la recerca i innovació en els àmbits de les arts visuals, dels nous sectors creatius, de les arts escèniques, de la música i del pensament.

La idea proposada després de la reunió́ amb l’equip mèdic dirigit pel doctor Moisés Mira va ser crear una aplicació de tipus joc. Una experiència audiovisual immersiva que s’oferirà al pacient que arriba per primer cop al Servei d’Oncologia Radioteràpica, amb l’objectiu que pugui explorar virtualment les experiències que viurà al llarg de les etapes del tractament. S’intenta, així, preparar el pacient psicològicament, emocionalment, reduir la incertesa que l’envolta i oferir-li més informació del seu recorregut hospitalari.

Durant el projecte, s’han establert quines són les diferents etapes per les quals passa un pacient dins el Servei d’Oncologia Radioteràpica: des de la primera consulta en la qual se’l diagnostica fins a la darrera visita a l’hospital. Un cop proposades les diferents etapes del tractament, l’artista ha dissenyat un estudi-qüestionari, amb l’objectiu de recopilar dades sobre l’experiència emocional dels pacients segons l’etapa del tractament. L’artista també ha dissenyat un dossier en què es presenta una primera proposta visual de l’aplicació de tipus joc, el seu disseny i un collage d’idees (moodboard).

Actualment, s’estan estudiant diferents possibilitats per tal d’obtenir els ajuts econòmics necessaris per a la fase de producció i desenvolupament de l’aplicació Etapes.