Saltar al contingut Saltar a la navegació

Nord-Sud. Consuelo Bautista + Valeriano López

Facultat de ciències de l’educació. UdL

La present mostra recull les obres dels artistes Consuelo Bautista i Valeriano López, ambdòs artistes contemplen les relacions que es produeixen entre nord i sud, entre els països que es consideren desenvolupats i subdesenvolupats. Aquestes relacions van totalment lligades amb el procès de trasllat, és a dir els viatges que les persones han d’afrontar per aconseguir els seus desitjos d’iniciar una nova vida en un altre país i cultura diferent a la seva. Nord-Sud també reflecteix les restes d’aquests viatges, uns trasllats en condicions difícils i perilloses però que són l’alternativa a nous projectes de vida.

El cicle Nord-Sud clourà amb una exposició de Rogelio López Cuenca.


Consuelo Bautista (Colòmbia)
Los invisibles, 2001-2004
Fotografia b/n sobre paper de diari
A la sèrie fotogràfica titulada Los invisibles, Consuelo Bautista atorga tot el protagonisme a l’absència. Les imatges, presentades en edició impresa sobre paper de diari, mostren el rastre de persones, que deixant enrere la seva terra, busquen a través del mar un destí millor. Les instantànies han estat preses des de la costa de Tarifa, i mostren només la part material d’un exili forçós. Aquestes restes d’objectes evoquen la pobresa com a principal motiu de les migracions des d’Àfrica, alhora que subtilment plantegen la invisibilitat de totes les persones que han de viure aquestes situacions.

Valeriano López (Huéscar, Granada, 1963)
Estrecho Adventure, 1996
Vídeo 6’22’’
Aquest treball de Valeriano López se centra en una problemàtica social molt actual: la migració de la gent provinent de països desafavorits econòmicament o en conflicte armat. La cerca de noves oportunitats per a la gent de les nacions del nord d’Àfrica es concep com a fil argumental d’aquest vídeo, que es presenta com un videojoc de plataformes. A través dels diversos nivells, el protagonista -un jove marroquí- haurà de salvar les distàncies i els entrebancs que el separen de la, suposadament, utòpica Europa.