Saltar al contingut Saltar a la navegació

Radiació +++

lara Costafreda

Lara Costafreda, ha liderat durant gairebé tres anys, un projecte de co-creació que parteix del seu àmbit professional, la il·lustració i el disseny social, però aplicat en un context hospitalari, un servei de radioteràpia, amb l'objectiu de millorar la vida de les persones que conviuen amb el càncer i el seu tractament.

Els agents que participen en la investigació prèvia a la formalització del projecte artístic, en Radiació+++ són: pacients, ex-pacients, familiars de pacients, doctors / es, infermers / es, especialistes radio, recepcionista, artista, i mediador o gestor cultural.

La seva investigació va pivotar a través de quatre grans àmbits, consensuats per tots els agents com a prioritaris: Adequació de l’espai, la millora de la informació a través d'una lectura fàcil, i larecerca com aquesta comunicació pot funcionar a la vegada com  a divulgació i també com a un suport més per l'acompanyament psicològic del pacient durant el seu tractament.

PROJECTE

IMATGES

RECULL DE PREMSA

Radiaci¢+++alta_Final-201.jpg

Radiaci¢+++alta_Final-226.jpg

Radiaci¢+++alta_Final-230.jpg

Domestic Data Streamers

Domestic Data streamers és un col·lectiu interdisciplinari format per Iolanda Monsó, Joan Planas, Alexandra de Requesens, Dani Llugany i Pau García, un col·lectiu jove, però amb una llarga trajectòria internacional, caracteritzat per la creació d'instal·lacions de dades en temps real en els espais , que interaccionen amb les persones i amb el que les envolta.

La seva metodologia s'ha basat en un projecte participatiu i de co-creació centrat en la investigació a través de el disseny, amb els següents propòsits:

- Mapejar emocionalment, des de la perspectiva dels pacients, les instal·lacions de radioteràpia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

- Co-crear una eina autònoma usant el format d'una instal·lació artística que permeti la recollida i visualització de dades.

Un cop avaluat l'impacte d'aquesta eina, es va creure convenient crear un segon recurs portàtil, que permetés al pacient emportar-se'l a casa, sempre amb l'objectiu de millorar l'acompanyament emocional de l'pacient durant el seu tractament.

AVUI COM ESTÀS? Una llibreta per explicar com vius la radioteràpia. (PDF)

CASE STUDY

IMATGES

DDS1

DDS2

DDS·

Josune Urrutia

Compendio colectivo sobre el cáncer es un proyecto ideado e ilustrado por Josune Urrutia en el Servicio de Oncología Radioterápica del Hospital Universitario Arnau de Vilanova de Lleida. Con este libro, acaba el proceso iniciado en 2018, cuando Josune Urrutia inició la tercera residencia artística en el marco del proyecto Radiació+++ (2017-2020), que cuenta con el apoyo de la Fundación Daniel y Nina Carasso.

El aspecto pionero de Radiació+++ radica en el hecho de que las intervenciones artísticas se basan en procesos participativos, en los que se da voz a todos los integrantes de la comunidad hospitalaria (pacientes, familiares, médicos, técnicos, estudiantes de medicina…), transfiriendo saberes entre el mundo cultural y el sanitario.

Josune Urrutia propuso un proyecto inspirado en su trabajo anterior, Breve diccionario enciclopédico ilustrado de MI cáncer, en el cual planteaba un ejercicio de introspección y la visibilización de multitud de aspectos derivados de la enfermedad y de su tratamiento. El resultado final es esta publicación de autoría coral motivada por un doble objetivo: visualizar y empatizar con personas o familiares de pacientes en tratamiento y también ser un libro de divulgación científica acerca del cáncer y de su tratamiento, a través de la radioterapia.

Los talleres participativos se realizaron en la sala de espera del Hospital y en el Centre d’Art la Panera, y participaron en ellos 92 personas. Posteriormente, se llevó a cabo el trabajo de edición y elaboración del libro, en el que se recogen 222 entradas y 334 acepciones, de las cuales 154 corresponden al personal sanitario del Servicio de Oncología Radioterápica del Hospital Universitario Arnau de Vilanova, 100 a los pacientes, 63 a los familiares y 17 a otras personas.

COMPENDIO COLECTIVO SOBRE CÁNCER (pdf)

FOTOGRAFIAS

josunene1

josunene2

josunene3

 

Aimar Pérez Galí Jaime Conde-Salazar

Lúa Coderch

Toni Hervàs

Albert Barqué-Duran