centre d'art la panera

Activitats · Activitats realitzades · LA SALETA DE LA PANERA. «EX NUNC; QUÈ NECESSITA UNA CIUTAT PER SER JUSTA?»
<a tabindex=0 href='home.php?op=12&module=act&cad=0' class='ruta_link'>Activitats</a> · <a tabindex=0 href='home.php?op=13&module=act&cad=1' class='ruta_link'>Activitats realitzades</a> · LA SALETA DE LA PANERA. «EX NUNC; QUÈ NECESSITA UNA CIUTAT PER SER JUSTA?»
Tornar enrere

LA SALETA DE LA PANERA. «EX NUNC; QUÈ NECESSITA UNA CIUTAT PER SER JUSTA?»
De novembre de 2018 a març de 2019


A càrrec d’Adriana Comparetto

Inauguració de la instal·lació: 6 de març, a les 13 h

Lloc: Pati Obert (c/ Cavallers, 30)

Projecte transversal entre art, educació i inclusió social, que posa en relleu la importància de la creació de nous monuments en l’espai públic, que representin tots els habitants d’una ciutat, a través de la creació col·lectiva d’un mosaic sobre què ha de tenir una ciutat per ser justa, mitjançant la recuperació d’una tècnica tradicional gairebé perduda: les rajoles hidràuliques.

Hi han participat un total de seixanta persones, entre estudiants del Cicle Formatiu de Grau Superior de Gràfica Publicitària de l’Escola d’Art Municipal (EAM) Leandre Cristòfol i del Grau de Treball Social de la Universitat de Lleida, a més de persones que es troben en situació de vulnerabilitat social i que són usuàries del Programa d’Atenció a Sol·licitants d’Asil, beneficiàries de Protecció Internacional de la Creu Roja Lleida i/o de l’equipament social de La Saleta de la Panera.

L’artista Adriana Comparetto és dissenyadora de producte, especialitzada en mobiliari i il·luminació, graduada a l’Escola Universitària Elisava. El seu projecte de final de grau, Talúries, va ser seleccionat per al premi Medalles ADI i va formar part de l’exposició del Museu del Disseny de Barcelona als millors dissenys de l’any 2013. Ha treballat a l’Estudi Arola fins al 2015. El marc conceptual del projecte gira entorn de les representacions en els espais públics de memòria col·lectiva (monuments) i la implicació en la identitat de la societat.

La Saleta de la Panera parteix d’una nova manera d’entendre les necessitats de les persones i la interacció entre els àmbits social, cultural i artístic.
Esdevé singular perquè es tracta d’un projecte interdepartamental, entre un servei d’atenció a necessitats bàsiques (menjador social), un centre d’art contemporani (Centre d’Art la Panera) i l’EAM Leandre Cristòfol, combinant art, pedagogia i inclusió social, amb projectes que posen en valor les pràctiques artístiques que ajuden a desenvolupar el pensament crític i el compromís ètic.


Des de 2016, es programen projectes artístics col·laboratius adreçats a l’alumnat i a les persones usuàries de La Saleta de manera conjunta, que acaben esdevenint tres mostres anuals a La Saleta i, a partir d’aquest 2018, hem iniciat noves aliances per mostrar aquest projecte en altres espais de la ciutat, com la Biblioteca Pública de Lleida, la Universitat de Lleida o, en el cas que ens pertoca, l’espai públic.

Organitzat per: Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol, UT Inclusió Maranyosa i Centre d’Art la Panera.

Col·laboren: Creu Roja Lleida, Associació Prosec, Universitat de Lleida (Grau de Treball Social).

Amb el suport de: Obra Social La Caixa.
angles castellano