centre d'art la panera

Activitats · Activitats realitzades · PROJECTE TRANSDISCIPLINARI AMB DANIEL GARCÍA ANDÚJAR
<a tabindex=0 href='home.php?op=12&module=act&cad=0' class='ruta_link'>Activitats</a> · <a tabindex=0 href='home.php?op=13&module=act&cad=1' class='ruta_link'>Activitats realitzades</a> · PROJECTE TRANSDISCIPLINARI AMB DANIEL GARCÍA ANDÚJAR
Tornar enrere

PROJECTE TRANSDISCIPLINARI AMB DANIEL GARCÍA ANDÚJAR
Del 6 al 13 de març de 2019


El Centre d’Art la Panera, l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida i la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social, amb col·laboració d’Homesession (Barcelona) organitzen la segona edició d’un singular projecte transdisciplinari que vol posar la creativitat al servei de la tecnologia i el món social, amb la finalitat última de buscar solucions a conflictes reals de la nostra societat, des de la tecnologia però d’una manera creativa, reflexiva i crítica. 

Per aquest motiu, entitats culturals i graus de ciències i d’humanitats treballen per potenciar la creació d’equips transdisciplinaris que permetin transferir aquestes metodologies d’investigació en projectes artístics que possibilitin anar més enllà de la mateixa experiència desenvolupada a la Universitat de Lleida. D’aquesta forma, l’objectiu és crear sinergies entre el món acadèmic, la cultura i la creació, generant entorns de connexió des dels quals puguin investigar conjuntament tant els artistes, com els futurs enginyers industrials i educadors socials.

Per dur a terme aquest projecte transdisciplinari, plantegem que els futurs educadors i enginyers duguin a terme una investigació per abordar una problemàtica ciutadana des d’un vessant social com tècnic. Per fer-ho, s’ha plantejat la pregunta ¿com la mirada com a educadors/enginyers ens permet apropar-nos al concepte de ciutat inclusiva? A partir d’aquí, els estudiants d’ambos graus estan duent a terme aquest projecte de treball en xarxa entre els recursos patrimonials, entitats culturals i universitat. 

Aquest projecte té la participació de l’artista i activista Daniel Andújar, la qual permet que les investigacions dels estudiants facin un pas més en els plantejaments de les investigacions dels estudiants. La veu d’Andújar permet abordar qüestions de desigualtat dins d’aquesta societat de la informació, en la qual, la tecnologia forma part de la nostra quotidianitat, condicionant així, les nostres formes de vida. La seva visió genera noves narracions les quals enriqueixen les recerques alhora que emergeix una mirada crítica, creativa i inclusiva. 

Aquesta col·laboració sorgeix del Programa de mediació artística “Polaritats” entre l’equip docent de l’Espai Híbrid de la UdL, HOMESESSION i el Centre d’Art la Panera.

Daniel G. Andújar (Almoradí, Alacant, 1966), artista, activista i teòric de l’art, considerat un dels pioners i principals exponents del Net.art de l’Estat espanyol. Des de 1996 desenvolupa el projecte TTTP (Technologies To The People). El seu treball, que es mostra tant en la xarxa com a l’espai públic, està proveït d’un fort contingut crític. La temàtica de les seves obres abasta des de la desmitificació de la democràcia de la xarxa, fins a la cerca de formes que permetin desemmascarar estratègies manipuladores dels poders econòmic i polític; i ofereix recursos per a què els ciutadans puguin trobar discursos i eines alternatives al poder dominant. 
És el creador de les anomenades pàgines blanques (e-sevilla o e-barcelona, entre d’altres) que van esdevenir plataformes de reflexió ciutadana des d’un determinat àmbit cultural. Fou representant del Pavelló de Catalunya a la Biennal d’Arts Visuals de Venècia (2009) i participà a la Documenta 14 de Kassel i Atenes (2014). Recentment  també li ha dedicat una gran mostra retrospectiva el MNCARS (2015), a partir de la que el comissari Valentín Roma s’ha plantejat la continuació en dues mostres més, al Centre del Carme (València 2018-2019), i a La Virreina Centre de la Imatge (Barcelona), encara per realitzar. 

Alumnat: Grau en Educació Social i Grau en Enginyeria Informàtica

Organitzen: Homesession, Centre d’Art la Panera i Universitat de Lleida (UdL)
angles castellano