Saltar al contingut Saltar a la navegació

LA VIGILÀNCIA DES DE DINS

Residència editorial DiS de Paula Artés
01.01.2022 — 31.03.2022
A cura del Suplement cultural DiS del Diari Segre, i l’Arxiu Javelina del Centre d'Art la Panera.

Aquest 2022 l'iniciem amb una reestructuració del projecte que vam engegar a principis del 2018 entre la col·laboració del suplement DiS del Diari Segre, i l'Arxiu d'artistes locals de Lleida, l’Arxiu Javelina del Centre d'Art la Panera. Una col·laboració que durant aquestes 4 temporades ens ha portat ha presentar la gran majoria d'artistes que conformen l'Arxiu, i els seus projectes artístics més recents. Aquesta nova edició l'estrenem des d'una estructura nova, enfocada als processos de treball, vista i entesa d'una manera àmplia, i sota l'estructura de residència artística en format editorial.

Aquest programa brinda la possibilitat de desenvolupar un procés d'investigació d'una duració de tres mesos, que té la particularitat de recollir aquest treball en 3 entregues públiques que formaran part del suplement cultural DIS del Diari Segre, una vegada al mes. Un espai de treball que neix amb un doble objectiu: d'una banda, aprofundir en els processos de treball, l'experimentació artística i els casos d'estudi; d’una altra banda, pretén estimular la producció artística, generar entorns d'aprenentatge, i apropar un espai de suport i de difusió per als agents artístics locals que conformen l'Arxiu.

Inaugurant el nou programa de residències editorials DiS, comptem amb l'artista Paula Artés que mitjançant diverses tàctiques del fotodocumental i el periodisme d'investigació interroga el poder de les institucions i els sistemes de control. així com els dispositius que aquest desplega per sostenir-se i reproduir-se. En aquest sentit, i aprofitant el marc de treball d'aquesta residència, engega una temptativa reflexiva entorn el sentit de la videovigilància. Segons l'artista, hi ha una tensió incòmoda entre els espais videovigilats i la percepció de seguretat en aquests llocs. Sota el lema "La vigilància des de dins", Paula Artés desenvoluparà diverses tàctiques per entrar en aquests aparells i posar-los en qüestió davant la mirada pública, en altres paraules, l'artista es proposa vigilar els vigilants.

Paula Artés (Molins de Rei, 1996) és graduada en fotografia i creació contemporània, també ha realitzat un postgrau de disseny gràfic i un d'audiovisual per a fotògrafs a IDEP Barcelona. Actualment, és docent de primer curs del graduat de fotografia d'aquesta institució educativa. Amb el seu treball ha estat seleccionada a Descobriments Photoespaña, Encontro Artistes Novos, SCAN Photobooks, FotoNoviembre 21, Sala d'Art Jove, Unseen Dummy Award d'Amsterdam i FIFTijuana de Mèxic, entre d'altres. Actualment, exposa el seu darrer projecte Firma a la Fundació Mapfre Guanarteme de Las Palmas de Gran Canaria, que també es pot visitar en un format adaptat a l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida fins el 20 de febrer, en motiu de la 3a Biennal Larva. Alhora, exposa el projecte Fuerzas y Cuerpos al Museu Morera de Lleida, en el marc de la mostra de les noves adquisicions pels Dipòsits de la Col·lecció Nacional de Fotografia i d'Art Contemporani de la Generalitat de Catalunya.

Fitxers