Saltar al contingut Saltar a la navegació

DEL NOU AL VELL

Després d’una primera edició d’aquest cicle a principis d’aquest any, ens proposem dur a terme una nova programació que continuï amb el diàleg entre l’arquitectura i la història d’un espai d’època medieval i l’art actual. Alhora, ens proposem apropar l’art contemporani a nous públics i enriquir la percepció del patrimoni històric en relació amb creacions del present.
Aquest cicle permet gaudir del treball de dues artistes, Conce Codina i Hannah Collins, que des de plantejaments diferents ens acosten a qüestions que afecten els subjectes contemporanis. La primera, des d’una mirada oberta i respectuosa, ens acosta al fet religiós, i la segona evoca i recupera la memòria dels llocs i les persones. Es tracta de dues videoinstal•lacions que afronten aspectes íntims en un espai arquitectònic que potencia el recolliment i la reflexió.

EXPOSICIÓ 1
Del 06/10/2010 al 14/11/2010
CONCE CODINA
PRIÈRES


Conce Codina (Barcelona, 1969) ha convertit els petits actes quotidians en l’objecte del seu treball. El seu punt de partida és la interacció amb persones que no coneix, a les quals fa una pregunta, els proposa un joc o els demana que reaccionin davant de situacions aparentment banals. Els resultats componen una metàfora de les moltes diferències entre les persones, més enllà de les categories usuals d’identitat. A Prières l’autora se centra en la dimensió de la intimitat, concretament en l’acte de pregar, com una relació directa i personal entre el subjecte i la deïtat. Els rostres són filmats amb un suau desenfocament, i són tan pròxims que els contorns de les cares no apareixen a la imatge. Cada veu i cada cara es transmuten en la següent. En la seva varietat (cristians, musulmans, jueus, budistes...) plantegen les múltiples creences existents, però la seva fusió a través de la concatenació d’oracions i rostres ens remet a una concepció universal d’allò sagrat.


Conce Codina, Prières, 2002
Vídeo monocanal: BETACAM digital transferit a DVD, color, so, 7’32”

EXPOSICIÓ 2
Del 02/12/2010 al 16/01/2011
HANNAH COLLINS
SOLITUDE & COMPANY


El treball de Hannah Collins (Londres, 1956), en línies generals, podríem dir que es basa en l’experiència i la memòria d’individus i col•lectius que conformen el món contemporani. En aquesta ocasió mostra una instal•lació fruit de tres dies i tres nits de filmació a la fàbrica abandonada La Tossée, a Roubaix (Nord Pas-de-Calais, França). En aquesta peça, l’artista, a partir de la creació audiovisual i dels textos estampats sobre lli, ens fa partícips dels records i somnis d’alguns habitants del municipi. La fàbrica es converteix en un espai mental, i les parets són el marc de la nostàlgia i la memòria de diferents testimonis. Alguns d’aquests residents són d’origen algerià i a través dels seus somnis ens traslladen des de les dunes del desert, passant per les tendes dels beduïns, a una discoteca de Lille; totes elles unes realitats paral·leles que escapen d’un espai en runes.


Hannah Collins, Solitude & Company, 2008
Pel·lícula 60 mm transferida a HD, 60’
Sèrie de 18 textos extrets dels somnis de Solitude & Company.
Imprès a mà sobre lli. Edició de tres exemplars.