Saltar al contingut Saltar a la navegació

la saleta de la panera

La Saleta de la Panera parteix d’una nova manera d’entendre les necessitats de les persones i d’un laboratori d’assaig entre les noves possibilitats que es poden obrir amb la interacció entre l’àmbit social i el cultural.

La seva singularitat rau en el fet que es tracta d’un projecte interdepartamental de l’Ajuntament de Lleida, entre un servei d’atenció de necessitats bàsiques (un menjador social), un centre d’art contemporani (el Centre d’Art la Panera) i una escola de belles arts (l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol). El projecte combina inclusió social, art i pedagogia, amb propostes que reivindiquen les pràctiques artístiques que ajuden a desenvolupar el pensament crític, amb una voluntat clara d’empoderament per part de tots els seus participants, i que produeix, per tant, una oportunitat d’inclusió.

Des de 2016, el Centre d’Art la Panera realitza el comissariat de projectes col·laboratius en què es busquen artistes que puguin desenvolupar projectes artístics que permetin crear un espai dialògic entre tots els seus participants, alumnes de l’escola d’art i usuaris del menjador social, amb l’objectiu d’explorar un context d’aprenentatge vivencial, fora dels currículums, cercant una situació en la qual es permet que diferents grups convisquin i es relacionin d’una manera horitzontal, fora dels seus cercles d’interacció habituals, i trenquin estereotips i convencions que molts cops són fruit del desconeixement.

Aquests processos creatius es fan visibles en tres mostres anuals al menjador social i en altres espais de la ciutat, com la Biblioteca Pública de Lleida, la Universitat de Lleida o espais públics com el Pati Obert, i fan les funcions d’altaveu d’aquests aprenentatges, experiències i relacions a través de l’art fora dels circuits que li són propis a les institucions organitzadores.

Projectes col·laboratius amb persones en situació de vulnerabilitat.

Un projecte de l’Àrea d’Inclusió Social de l’Ajuntament de Lleida, l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol i el Centre d’Art la Panera, amb la col·laboració de Creu Roja.

Dòssier de premsa La Saleta