Saltar al contingut Saltar a la navegació

Albert Barqué-Duran

El projecte Etapes ha tingut com a objectiu donar continuïtat a Radiació +++, una iniciativa que intenta atansar l’art contemporani i explorar vies d’expressió dins la comunitat hospitalària, en concret al Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, als seus pacients, familiars i equip sanitari.

El projecte, una col·laboració entre el Centre d’Art la Panera i l’artista i investigador Albert Barqué-Duran, ha estat possible gràcies a un premi atorgat pel Departament de Cultura de la Generalitat per a la recerca i innovació en els àmbits de les arts visuals, dels nous sectors creatius, de les arts escèniques, de la música i del pensament.

La idea proposada després de la reunió́ amb l’equip mèdic dirigit pel doctor Moisés Mira va ser crear una aplicació de tipus joc. Una experiència audiovisual immersiva que s’oferirà al pacient que arriba per primer cop al Servei d’Oncologia Radioteràpica, amb l’objectiu que pugui explorar virtualment les experiències que viurà al llarg de les etapes del tractament. S’intenta, així, preparar el pacient psicològicament, emocionalment, reduir la incertesa que l’envolta i oferir-li més informació del seu recorregut hospitalari.

Durant el projecte, s’han establert quines són les diferents etapes per les quals passa un pacient dins el Servei d’Oncologia Radioteràpica: des de la primera consulta en la qual se’l diagnostica fins a la darrera visita a l’hospital. Un cop proposades les diferents etapes del tractament, l’artista ha dissenyat un estudi-qüestionari, amb l’objectiu de recopilar dades sobre l’experiència emocional dels pacients segons l’etapa del tractament. L’artista també ha dissenyat un dossier en què es presenta una primera proposta visual de l’aplicació de tipus joc, el seu disseny i un collage d’idees (moodboard).

Actualment, s’estan estudiant diferents possibilitats per tal d’obtenir els ajuts econòmics necessaris per a la fase de producció i desenvolupament de l’aplicació Etapes.