Saltar al contingut Saltar a la navegació

L'edifici

L’edifici de La Panera va ser construït entre els segles XII i XIII, en l’època del Consolat, un dels moments més pròspers de l’economia medieval de Lleida. L’Almodí, com s’anomenava l’edifici, era la llotja de contractació de la ciutat i centre de tot tipus de transaccions: cereals, oli, raïm.... De la construcció medieval es conserva la columnata: 21 columnes de pedra de 5,70 metres d’alçada.

El 1606 l’Almodí va ser adquirit per la canongia de la Catedral, s’aixecà una nova planta sobre la columnata de l’antic Almodí i es construí un tancament perimetral, que li donà l’aspecte exterior actual. L’edifici era utilitzat per emmagatzemar i vendre els productes recol·lectats pels canonges i d’aquí el seu nom La Panera dels Canonges.

Amb la Desamortització del 1835 La Panera passà a ser propietat de la Paeria, que cedí l’edifici a l’Exèrcit i es destinà a caserna militar de la Cavalleria l’any 1860. Posteriorment, fou caserna de la Policia nacional fins que a finals dels anys vuitanta retornà a mans de la Paeria i es decidí destinar-lo a centre d’art. La remodelació actual ha permès recuperar la columnata medieval amb tota la seva magnificència.