Saltar al contingut Saltar a la navegació

Com despintar la boira. Revelació de capes pictòriques censurades.

A càrrec de Rosaura Janó, restauradora

10 - 12 h

Activitat a porta tancada.

Retransmissió en línia en directe via Instagram, compte @simon_contra

En la sèrie de cinc pintures titulada Com pintar la boira (2019), l’artista Simon Contra barreja, de manera alquímica, figures d’actualitat, fenòmens sociopolítics, personatges de la ciència-ficció i obres d’art de tots els temps. Davant la censura experimentada en una convocatòria artística, Contra decideix cobrir els personatges controvertits amb una capa de pintura blanca sobre la qual projecta altres figures.

A Yellow Ribbon Fantasy, els esperits del bosc de La princesa Mononoke, acompanyats de llaços grocs i d’un tractor John Deere, són perseguits per la Policia Nacional i pel monstre Demogorgon de Stranger Things. L’escena queda contemplada per l’Slender Man, unes garses volant i l’ovni de San José de Valderas. A Wanderer above the Sea of Fog II, Santiago Abascal i Francisco Franco arriben a la presó de Lledoners, a tocar d’una granja porcina. Els espectres del feixisme queden fixats per una boira només interrompuda pel vers «malgrat la boira cal caminar», de Lluís Llach. Waterloo. Live!: és un directe de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, des de la residència oficial a l’exili de Waterloo, Bèlgica. A Caragol treu banya… (after Goya), un caragol bover substitueix el Gos semienfonsat de Goya (1819-1823), per cobrir, amb la seua bava, una estelada censurada. A Ghostly Vision II, Felip VI es disfressa del dimoni aparegut a Visió fantasmal de Goya (1801), i és acompanyat per les infantes d’El resplandor, la creu Dozulé de la Portella, la Seu Vella, i l’elefant Juan Carlos I.

 

En l’activitat, la restauradora Rosaura Janó extraurà capes pictòriques dels llenços i es revelaran els personatges i els símbols censurats que formaven part de la composició inicial.