Saltar al contingut Saltar a la navegació

Els Ous del Siurana. Iconicitat, simbolisme i significació dels monuments urbans.

Taula rodona amb Teresa Nogués (artista), Simon Contra (artista) i Christian Alonso (director del Centre d’Art la Panera).

12.00-13.30h

D’entre les escultures de rotonda de la ciutat de Lleida, els coneguts «Ous del Siurana» ocupen un lloc primordial en l’imaginari popular. Aquesta escultura monumental, batejada originalment per la seua creadora com a Sense títol, està ubicada a la glorieta Font i Quer (confluència entre l’avinguda Pearson i el carrer Xavier Puig i Andreu, al barri de Pardinyes), i és de l’artista Teresa Nogués.

Consisteix en dues grans estructures ovoidals, metàl·liques i estriades, que contenen còdols de riu. Indiquen el final de la trama urbana i el començament del parc de la Mitjana, la zona verda periurbana més gran de la ciutat, de gran interès ecològic i de gran estima pel veïnat. El seu significat popular n’ha suplantat el significat artístic, i en comptes d’una al·lusió a la natura, ha passat a ser un símbol de l’individualisme i la tossuderia d’Antoni Siurana, alcalde socialista de Lleida durant vint-i-dos anys i artífex de la transformació urbanística de la ciutat a finals del segle xx. No hi ha cap monument lleidatà d’època contemporània que hagi generat tant d’impacte mediàtic.

En aquesta taula rodona tindrem la oportunitat de parlar amb l’artista Teresa Nogués sobre el significat original de la escultura, la Lleida dels anys noranta, els processos de resignificació dels monuments urbans, i la banalització de l’art i la cultura.

Aquesta activitat està vinculada amb la pintura de Simon Contra titulada Els ous del Siurana (2022-2023) que plasma la escultura de Nogués en un llenç de gran format amb un estil impressionista, i que va acompanyat d’una selecció d’imatges i documents de l’arxiu personal de Teresa Nogués.