Saltar al contingut Saltar a la navegació

FAGES - BARBERÁN - COSTA MONTEIRO TRIO presenten ATOLÓN

Ferran Fages: giradiscs acústic
Ruth Barberán: trompeta
Alfredo Costa Monteiro: acordió

Aquest trio està integrat per alguns dels músics més actius en el camp de la música improvisada a Europa. Format l’any 2002, els seus membres comparteixen una intensa trajectòria comuna amb altres formacions des de l’any 1998.

La música del trio es fa a través de l’ús atípic de la trompeta i l’acordió, amb l’ampliació del seu espectre sonor gràcies a les propietats acústiques de materials com el paper, la fusta, el metall o el porexpan. Ara bé, l’ús del giradiscs no es fa de manera convencional: es tracta com una superfície en moviment on objectes ressonants hi són fregats. En conjunt, aquests instruments es tracten com a font de producció sonora. Produeixen, doncs, una música deslligada de la tradició instrumental, amb la intenció d’apropar-la cap a noves pràctiques dins del corrent anomenat improvisació electroacústica.

Des del seu inici, el trio ha realitzat gires i ha tocat en festivals, tant de música improvisada com de contemporània, en països com Espanya, França, Portugal, Holanda, el Regne Unit, Itàlia, Suïssa, Bèlgica i el Japó.

Atolón és el nom del primer disc, editat l’any 2004 pel prestigiós segell italià Rossbin. En ell s’hi troba l’essència del treball del grup, que ha anat expandint el seu terreny amb els següents discs: Istmo (2005) i Semisferi (2006).

A Atolón floreixen dos factors. D’una banda, es consoliden els llenguatges musicals dels tres integrants i el reconeixement a nivell internacional del grup. De l’altra, el disc es converteix en un referent enmig de l’escena de la improvisació europea dels últims cinc anys.

“[...] Alguna cosa està succeint dins la península Ibérica que sona fantàsticament bé. Durant l’últim parell d’anys, quasi tot el que he escoltat d’aquests músics m’ha semblat perfectament recomanable i, a vegades, molt més. Atolón podria ser l’àlbum més fort que mai he escoltat provinent d’aquest territori.”
Brian Olewnick, Bagatellen, 2004.
(www.bagatellen.com)


Discografia:

Atolón (Rossbin, 2004) www.rossbin.com

Istmo (Creative Sources, 2005) http://www.creativesourcesrec.com/

Semisferi (Esquilo, 2006)
http://www.esquilo-records.com/

Més informació:
http://ferranfages.net/index.php?/trio/

Concert organitzat pel Centre d’art la Panera amb la col·laboració de les AMP (Accions Musicals Permanents)

fages 2