Saltar al contingut Saltar a la navegació

Formes de la no_visió.

Performance a càrrec d’Aina Mestre

Dissabte 27 de gener de 2024 a les 17.30 h.

 

«Formes de la no_visió» és una performance que forma part d’un projecte de recerca, producció i experimentació, que indaga maneres d’incloure la diversitat en l’àmbit cultural i artístic basant-se en els paràmetres del disseny universal. L’artista parteix de la pregunta següent: «de quina manera la dansa, una tècnica essencialment visual, pot formular-se sense tenir en compte el sentit de la vista?». La intenció és obrir un espai de debat sobre les possibilitats o impossibilitats que genera el fet de no veure-hi.

 

El projecte es fa ressò dels estudis de la discapacitat (disability studies), un camp d’estudi transdisciplinari que combina una crítica dels models corporals normatius i advoca per noves formes de ser, sentir, pensar i actuar. Abandonant el sentit de la vista com el mitjà privilegiat per percebre el món, l’artista qüestiona la invulnerabilitat del subjecte transcendental, universal i sobirà, i se centra a explorar altres realitats perceptives, relacionals i corporals. Els estudis de la discapacitat s’alien amb l’activisme queer, ja que, en comptes de normalitzar les identitats, aspiren a alliberar els cossos de tota força normativitzadora.

 

Aina Mestre (Aitona, 2000) és una artista multidisciplinària, llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. L’artista treballa les polítiques multifacètiques de la mirada a través d’una pràctica performativa. En particular, s’interessa per les transformacions corporals, sensorials, semiòtiques i materials que succeeixen quan la vista perd el protagonisme i deixa de concebre’s com l’única font de gaudi estètic. La recerca d’altres processos de creació sota aquesta conjectura implica que tant l’artista com el públic interactuïn amb l’obra corpòriament i mitjançant l’ús d’altres percepcions o sentits.

Amb la col·laboració de ONCE Lleida

 

Activitat vinculada a l’exposició «Ecologies queer. Aberracions naturalment subversives», a cura de Christian Alonso. Centre d’Art La Panera, 28 d’octubre de 2023 - 28 de gener de 2024. Espai 0.