Saltar al contingut Saltar a la navegació

La sonificació de dades ambientals.

12 h

Xerrada a càrrec de Kepa Landa (artista, investigador i docent; Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida). Centre de Documentació, La Panera.

En aquesta xerrada, l’artista Kepa Landa presentarà quatre projectes de recerca sobre la sonificació de dades mediambientals i climàtiques. Els dos primers reelaboren dades de contaminació atmosfèrica de la ciutat de Madrid. Aquestes dades són emprades per transformar i generar sons: en el primer cas, el so de cants d’ocells, i en el segon, el so de la lectura del Protocol de Kyoto. El tercer treball sonifica dades climàtiques en relació amb dades dendrocronològiques (aquelles que mesuren el creixement dels arbres en funció de les seues anelles, les quals serveixen com a bioindicadors). El quart representa dades de creixement d’arbres en relació amb dades climàtiques, i el so de picots. En la xerrada es plantejaran reflexions sobre el paper de l’art com a eina de sensibilització sobre el canvi climàtic i les seues conseqüències letals.

Kepa Landa és professor de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida. Llicenciat i doctorat per la Facultat de Belles Arts de Conca (UCLM), també va fer estudis de música electroacústica al Gabinete de Música Electrónica. Combinant l’ensenyament, la gestió cultural, el comissariat i l’edició, la seua producció artística ha girat al voltant de les possibilitats de coneixement i percepció del nostre entorn mediatitzat, i ha emprat diversos mitjans, incloent-hi la sonificació de dades. El seu treball s’ha exposat en exposicions col·lectives al Museo Reina Sofía, a Medialab Prado (Madrid), al Patio Herreriano (Valladolid) o al Centre d’Art Santa Mònica (Barcelona).