Saltar al contingut Saltar a la navegació

La timoneda d’Alfés. Una aproximació sonora a la transformació del sòl

A càrrec de Ferran Lega

10 H

La timoneda d’Alfés és un espai de gran interès faunístic, florístic i cultural situat al municipi d’Alfés (Segrià, Lleida). Es tracta d’un erm estèpic de 107 hectàrees, l’últim que resta a tot Catalunya. Actualment forma part de l’espai natural de Mas de Melons – Alfés, i compta amb la protecció de diferents figures legals, com la Xarxa Natura 2000, el Pla d’Espais d’Interès Natural i la Zona d’Especial Protecció per a les Aus.

A banda de l’activitat agrícola i ramadera tradicional, la timoneda ha esdevingut l’escenari per a la construcció d’un aeròdrom, primer militar i després civil. A més del seu valor ornitològic i paisatgístic, la timoneda és avui refugi de l’alosa becuda (Chersophilus duponti), una au en perill d’extinció, donada per desapareguda l’any 2005. L’entorn ha sigut objecte de nombrosos litigis, primer entre els agricultors i el Ministeri de Defensa; després, entre el grup ecologista IPCENA, l’Aeroclub de Lleida i l’administració pública.  

L’activitat consisteix en una visita a la timoneda, una performance sonora a càrrec de l’artista Ferran Lega, i un tast de productes amb farigola a càrrec del col·lectiu Eixarcolant. La passejada s’iniciarà a les instal·lacions militars de l’aeròdrom; continuarà per l’espai natural, on resten les marques de les pistes d’aterratge i enlairament, i continuarà pels búnquers de la Guerra Civil.

 

Properament es publicaran els detalls de la sortida.

Activitat per a tots els públics