Saltar al contingut Saltar a la navegació

PRESENTACIÓ COMPENDIO COLECTIVO DEL CÁNCER

PRESENTACIÓ DE LA PUBLICACIÓ AMB JOSUNE URRUTIA, EL DR. MOISÉS MIRA, LAURA VIDAL I ROSER SANJUAN. ES PORDRÀ SEGUIR A TRAVÉS DEL FACEBOOK Y YOUTUBE DE LA PANERA

Aquest dijous, 18 de juny, a les 18.30 h, en retransmissió en directe pels canals de YouTube i Facebook del Centre d’Art la Panera, conversarem amb Josune Urrutia, el doctor Moisés Mira, Laura Vidal i Roser Sanjuan, per presentar de manera virtual Compendio colectivo sobre el cáncer, en què parlarem dels processos participatius activats per a la seva elaboració, així com també de l’estètica i els continguts d’aquest llibre.

Compendio colectivo sobre el cáncer és un projecte ideat i il·lustrat per Josune Urrutia al Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. Amb aquest llibre, acaba el procés iniciat el 2018, quan Josune Urrutia inicià la tercera residència artística en el marc del projecte Radiació+++ (2017-2020), que compta amb el suport de la Fundació Daniel y Nina Carasso.

L’aspecte pioner de Radiació+++ rau en el fet que les intervencions artístiques es basen en processos participatius, en els quals es dona veu a tots els integrants de la comunitat hospitalària (pacients, familiars, metges, tècnics, estudiants de medicina…), transferint sabers entre el món cultural i el sanitari.

Josune Urrutia va proposar un projecte inspirat en el seu treball anterior, Breve diccionario enciclopédico ilustrado de MI cáncer, en el qual plantejava un exercici d’introspecció i la visibilització de multitud d’aspectes derivats de la malaltia i del seu tractament. El resultat final és aquesta publicació d’autoria coral motivada per un doble objectiu: visualitzar i empatitzar amb persones o familiars de pacients en tractament, i també ser un llibre de divulgació científica al voltant del càncer i del seu tractament, a través de la radioteràpia.

Els tallers participatius es van realitzar a la sala d’espera de l’hospital i al Centre d’Art la Panera, en els quals van participar 92 persones. Posteriorment, es dugué a terme el treball d’edició i elaboració del llibre, en el qual es recullen 222 entrades i 334 accepcions, de les quals 154 corresponen al personal sanitari del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, 100 als pacients, 63 als familiars i 17 a altres persones.

Fitxers