Saltar al contingut Saltar a la navegació

Desafiant la sort

Un projecte de Tania Pardo

Tretze comissaris, tretze exposicions i un col•lectiu
Un projecte de Tania Pardo


«Desafiant la sort» és un projecte desenvolupat al llarg de dos anys (2012–2014), en diferents fases de presentació, que ha generat una xarxa curatorial al voltant de la fotografia i el col•lectiu NOPHOTO. La comissària del projecte invita dotze comissaris més a idear, cadascun d’ells, una exposició amb els dotze membres del col•lectiu de fotògrafs NOPHOTO. El resultat de cadascuna d’aquestes propostes es presenta en un únic format: tretze capses concebudes com tretze exposicions portàtils que contenen una fotografia de cada un dels membres del col•lectiu NOPHOTO.

El projecte arrenca amb cada una d’aquestes capses, titulades Juntos, comissariada per Tania Pardo, que planteja a cada fotògraf que reflexioni sobre la idea col•lectiva a través de la seva pròpia individualitat. Cada un dels comissaris —Estrella de Diego, Rafa Doctor, Horacio Fernández, Pablo Flórez, Eva González-Sancho, Martí Manen, Rosa Olivares, Sergio Rubira, Manuel Segade, Virginia Torrente, Roberto Vidal + Iraida Lombardía i Manuela Villa— ha treballat una temàtica específica al voltant de la fotografia contemporània —¿Documentos de ficción?, Madrid, Lo mejor, Desenfoque, La pérdida, Mussorgsky, Crisis, Errores, Félix, Solos, Lo invisible i Placer—, la qual cosa evidencia la diversitat de mirades i plantejaments d’aquesta xarxa curatorial generada pel mateix sistema rizomàtic del projecte.

«Reptant la sort» reprèn la idea duchampiana dels museus transportables en maletes o les poètiques capses de Joseph Cornell i, fins i tot, tot allò que té connotacions movibles i que Vila-Matas va narrar en el seu llibre Historia abreviada de la literatura portátil.
 
Es tracta d’una proposta per reflexionar sobre les estructures traslladables o efímeres per a l’exhibició d’art a través d’aquest procés col•lectiu de creació, ja que aquestes tretze exposicions, concebudes com a dispositius itinerants, es presenten en capses que poden mostrar-se en qualsevol lloc.Col•lectiu NOPHOTO:

Jonás Bel / Iñaki Domingo / Paco Gómez / Jorquera
Carlos Luján / Eduardo Nave
Juan Millás / Eva Sala / Juan Santos
Carlos Sanva / Marta Soul / Juan Valbuena

retandoalasuerte.nophoto.org/

Fitxers