Saltar al contingut Saltar a la navegació

ITZIAR OKARIZ. RESPIRACIÓ OCEÀNICA

Una producció del Centre d'Art la Panera amb la col·laboració de Fundación Santander

L’espai miniPanera presenta «Itziar Okariz. Respiració oceànica», una de les produccions del projecte Encaixa’t 2021, un programa educatiu de producció artística i de residència, en el qual formació i artistes es combinen per crear una proposta dirigida especialment al primer cicle d’educació infantil (de 0 a 3 anys) i per a tots els públics.

Itziar Okariz és una artista multidisciplinària que prové del món de la performance i del so. En aquesta ocasió ha fet una adaptació d’una de les seves pràctiques performàtiques, Ujjayi. Ujjayi és un tipus de respiració que es realitza en les pràctiques del ioga, del qual Okariz és instructora. El significat de la paraula és ‘jo victoriós’; normalment es tradueix com a ‘respiració oceànica’, perquè aquesta és la imatge que genera. En l’àmbit sonor, la peça acull el cor de dues respiracions que, de manera alternada i en un ritme de menys a més, ens recorda la remor de les ones dels mars i oceans. Okariz ens convida, a través dels sons més profunds, a endinsar-nos en la nostra imaginació creant escenaris aquàtics que no s’aturen mai, que estan en moviment constant. La peça anirà acompanyada d’una sèrie d’il·lustracions que fan referència al moviment corporal realitzades per la seva filla Izar Ocariz.

La seva intenció és traslladar, a través del nostre cos, l’escolta del so a la dimensió física. Aquesta vegada, a l’espai miniPanera, experimentarem amb el nostre cos, i sobretot amb la respiració. Posarem una atenció especial a la representació d’aquesta a partir de diferents materials i llenguatges que hi haurà en el mateix espai.

L’espai es complementa amb una selecció de publicacions infantils que fan referència a la pràctica del ioga amb infants i al món dels oceans. Aquesta aportació bibliogràfica és gràcies a la col·laboració de la Biblioteca Pública de Lleida.

Fitxers