Saltar al contingut Saltar a la navegació

RIURE'S D'UN MATEIX.

A cura de Javier Martín-Jiménez

Des del Centre de Documentació de la Panera es du a terme un projecte expositiu que es pot veure exclusivament a través de la xarxa i que, aquest any 2020, anirà a càrrec de Javier Martín-Jiménez, comissari d’exposicions i gestor cultural. Es tracta d’una iniciativa que permet activar i difondre el fons d’edicions especials i publicacions d’artista de què disposa la Panera.


«Riure’s d’un mateix» és un breu repàs a les publicacions d’artistes i comissaris que utilitzen el llenguatge habitual de treball per fer una crítica, entre altres coses, a l’estructura del món de l’art, a la funció de l’artista, a la mistificació de l’art, al valor de les obres o al poder de les institucions. En resum, riure’s del món de l’art del qual són partícips i còmplices.


El 2004, coincidint amb la 4a Biennal d’Art Leandre Cristòfol, es va decidir incloure per primer cop les publicacions d’artistes a la Biennal. A partir de llavors, podem dir que va començar a reunir-se el fons de les publicacions. Tot i ser sovint considerades material secundari, en ocasions han estat l’embrió de moltes propostes creatives.Moltes vegades aquests materials queden en un segon terme, com a complement d’altres exposicions. A la Panera, el que hem intentat és que no siguin un complement, sinó el plat principal.
Es van traçar unes línies temporals i geogràfiques que encara són les que es mantenen avui, i que han marcat i marquen el futur de la col·lecció. Es tracta de documentació impresa realitzada per artistes en el context català i espanyol, des de començament dels anys noranta fins avui, a més a més d’una inclinació cap al que podríem anomenar repertoris i projectes, que es poden agrupar dins de col·leccions o conjunts. Col·leccions d’una mateixa editorial o conjunts de publicacions que s’agrupen dins d’un mateix format, com per exemple postals, adhesius, jocs de cartes, etc

Atesa la dimensió que està adquirint el fons d’edicions especials del Centre, utilitzem aquest format expositiu per donar-lo a conèixer. I, per fer-ho, oferim a diferents comissaris externs la possibilitat de treballar sobre el fons de publicacions, de fer-ne una selecció i presentar, mitjançant les seves paraules, el projecte que han decidit portar a terme. Amb aquest programa expositiu, volem difondre un aspecte de la creació contemporània que tot sovint és vist com una cosa marginal, encara que avui demostra una efervescència creativa molt significativa.

Exposició en línia #11

Fitxers