Saltar al contingut Saltar a la navegació

Sara Ramo. Desvelo y traza

El Centre d’Art la Panera acull l’exposició Desvelo y Traza de Sara Ramo, comissariada per Manuela Villa i coproduïda amb Matadero Madrid.
Per aquesta proposta, Sara Ramo pretén que l’espectador descobreixi, amb la mínima llum possible, les formes que es presenten davant seu. Sense cap tipus d’indicació, serà el mateix visitant el que desvetlli i traci les línies que resolen el contingut de l’espai a les fosques.
A partir d’un treball anterior titulat Penumbra, de 2012, realitzat a Rio de Janeiro per a la Fundação Eva Klabin, i amb la influència d’autors com Helio Oiticica o Lygia Clark, Sara Ramo proposa un treball sensorial basat en l’experiència i la construcció d’imatges, a partir de l’imaginari de cadascú. Es tracta d’un exercici de confrontació amb el silenci i de lluita amb la foscor; a partir del desvetllament com a estadi que precedeix al son, que ens manté vigilants i atents, però alhora immersos en un estat que se situa entre la realitat i la ficció.
A través de l’organització i la disposició d’objectes en desús d’exposicions i activitats realitzades a La Panera, i com si es tractés d’escultures amagades en la penombra, Sara Ramo juga amb la percepció del públic de l’espai i li proposa que extregui del seu imaginari personal, i per analogia, les imatges que li suggereixen. Així, a través d’aquesta proposta expositiva serà el propi espectador el que construeixi allò que veu, i allò que no veu.
D’una manera subtil, les formes aniran fent-se visibles entre les ombres. Enfront d’una realitat en la qual hom està acostumat a la immediatesa i a la successió incessant d’imatges, l’artista proposa un exercici de paciència, d’espera i de descobriment. Aquesta pulsió escòpica farà que l’espectador vulgui resoldre què hi ha en la penombra, i indagui en el seu imaginari per a fer-ho visible.

Desvelo y Traza ha estat coproduïda amb Matadero Madrid, on es va poder veure entre el 25 de maig i el 31 d’agost de 2014.

Fitxers