Saltar al contingut Saltar a la navegació

Una Fàbrica, una Màquina, un Cos... Arqueologia i Memòria dels Espais Industrials

Projecte expositiu d’Alberto Sánchez Balmisa

Exposició coproduïda pel Centre d’Art la Panera (Lleida) i el Museo Universitario de Arte contemporáneo (Mèxic)

Allora & Calzadilla - Oliver Boberg - Edward Burtynsky - Chen Chieh Jen - Octavi Comeron - Stéphane Couturier - Peter Downsbrough - Harun Farocki - Alicia Framis - Liam Gillick - Thomas Ruff.

Les fàbriques s’afirmen com a referents de la cultura occidental, verdaderes icones allotjades en l’imaginari col·lectiu de les societats capitalistes. En altre temps símbols de la revolució industrial i de l’expansió de l’economia de mercat, els espais industrials tenen avui la capacitat de sintetitzar la memòria recent, el present incert i la desnaturalització del futur d’un sistema que ha estès les seves xarxes de cap a cap del nostre planeta.

“Una Fàbrica, una Màquina, un Cos” presenta deu aproximacions contemporànies al món de la indústria. L’objectiu de la mostra és oferir una idea de conjunt de la manera segons la qual els artistes dels nostres temps s’han “apropiat” de la memòria i dels elements de la producció industrial a tall de referents, icones o metàfores de la condició del subjecte contemporani.
El resultat final pren la forma de deu propostes ben diferenciades que circulen entre allò visual i allò objectual i que aborden aspectes tan variats com la relació entre l’individu i la màquina, l’apropiació dels símbols tradicionals del treball, l’esclavitud, la dialèctica entre productivitat i improductivitat i el record dels espais industrials.

Amb la col·laboració del SEACEX

Fitxers