Saltar al contingut Saltar a la navegació

Els purins i la ramaderia intensiva a debat

A càrrec de Marta Bisbal

12 H

Jaume Bernis, cap del sector porcí de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)

Teresa Botargues, assessora per a la innovació i la promoció econòmica de la Diputació de Lleida, experta en programes i fons europeus

Martina Marcet, membre de Ramaderes de Catalunya i Dones del Món Rural

Joan Vázquez, portaveu d’IPCENA

  

Catalunya té una cabana porcina de set milions i mig d’exemplars, i és la segona comunitat autònoma amb més cens porcí de l’Estat espanyol, després de l’Aragó. D’aquesta cabana porcina, el 56 % es troba a la demarcació de Lleida, segons dades sobre els efectius de bestiar porcí del 2022, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Un dels principals problemes derivats de la producció intensiva de porcs és la gestió dels purins, la qual és complexa i pot causar greus impactes mediambientals. La comarca del Segrià és una zona vulnerable a la contaminació de les aigües subterrànies per nitrats d’origen agrícola. Els purins i el seu tractament tenen un paper fonamental per poder garantir la sostenibilitat del sector porcí.
A través d’una taula rodona amb diferents agents del territori, parlarem de la gestió i transformació de les dejeccions ramaderes, de la contaminació de les aigües i l’atmosfera a causa de l’excés de fertilització del sòl, de benestar animal, dels reptes que proposa l’estratègia «De la granja a la taula» en el marc del Pacte Verd Europeu, de sobirania alimentària i transició a un paradigma alimentari sostenible.


*Fotografia realitzada al Centre d’Estudis Porcins (CEP), Torrelameu.