Saltar al contingut Saltar a la navegació

Mirades híbrides al voltant de la fructicultura. Col·loqui obert amb agents del territori

A càrrec de Chiara Sgaramella (artista i investigadora, Universitat Politècnica de València) i Christian Alonso (director del Centre d’Art la Panera)

17.15 H

La zona de Lleida representa el centre més gran de producció i exportació de fruita de pinyol de l’Estat espanyol. A partir dels anys cinquanta del segle passat, l’agricultura d’aquesta regió ha experimentat una gran transformació gràcies al desenvolupament d’infraestructures de regadiu i a la conversió a la fructicultura, cosa que ha generat importants repercussions econòmiques, socials i culturals. 

Partint del diàleg entre diferents agents locals, aquesta trobada busca aproximar-se a les complexes implicacions socials i ambientals relacionades amb l’expansió de la fructicultura intensiva. Diferents preguntes guiaran la conversa: quina influència exerceixen les dinàmiques del mercat global de l’alimentació sobre les pràctiques agrícoles del context lleidatà?; quin és el futur del regadiu en un escenari de crisi hídrica i emergència climàtica?; com es vincula la producció agrícola local amb valors de justícia social, ambiental i alimentària?; quin paper pot tenir l’agroecologia en aquest sector productiu?

Hi participen, Laia Vinyas (enginyera agrònoma, tècnica d’ADV Ecològica de Ponent), Agustín González (Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social, Universitat de Lleida), Manel Simón (director d’Afrucat) i Luis Asins (cap del programa de Fruticultura, IRTA; per confirmar)