Saltar al contingut Saltar a la navegació

Imaginaris multiespècies #Terres de Lleida.

A cura de Christian Alonso

Espai 0

Chiara Sgaramella, Llapispanc, Marta Bisbal, Tue Greenfort, Nien Boots, Eduard Ruiz, Vicky Benítez, Ferran Lega, Quimera Rosa, Olga Olivera-Tabeni, Pluriversal Radio (Anna Kindgren, Carina Gunnars, Elin Már Øyen Vister, Mirko Nikolić), Mary Maggic, Ruben Verdú, Cleofé Campuzano, Angela Melitopoulos i Maurizio Lazzarato.

***

Un món condicionat pel canvi climàtic antropogènic, la pèrdua de biodiversitat, la degradació dels ecosistemes, les pandèmies víriques, l’increment de la vulnerabilitat i de les desigualtats, i l’auge de la violència basada en el sexe, la raça i el gènere, fa necessari repensar la convivència entre humans i entre espècies. «Imaginaris multiespècies» és una exposició col·lectiva que respon a la insostenibilitat mediambiental i social actual, i que ens convida a imaginar comunitats on els humans no viuen separats de l’entorn, sinó que mantenen relacions amb un món més ampli; unes relacions que són alhora vitals i letals, germinatives i destructives, constitutives i conseqüencials.  

Els artistes se submergeixen en els complexos mons dels microorganismes, les plantes, els animals, els fongs i les criatures tecnificades, i posen de manifest que en tot moment interactuem amb altres éssers en denses xarxes d’interacció material. La mostra planteja que aquestes immersions impliquen alguna cosa més que comprendre que «tot està interconnectat». Els projectes ens ajuden a percebre que la vida és cocreada per múltiples corporalitats, i això, a més d’aportar-nos noves comprensions, exigeix transformar profundament les nostres maneres de ser, sentir, pensar i actuar. Entenent que la sensació de vulnerabilitat compartida davant de perills comuns pot generar una interconnexió entre humans i no humans, els artistes construeixen relats que donen forma a experiències diverses, i ens ajuden a imaginar comunitats basades en el benestar comú on els humans no ocupen una posició jeràrquica, hegemònica i violenta.

La mostra presenta nou projectes ja existents i cinc de nova creació. L’exposició, en conjunt, està vinculada amb els sistemes socionaturals de la ciutat de Lleida. Prestant atenció a les cigonyes, la fruita dolça, els purins, el timó o les plantes «invasores», proposem imaginar modes de vida materialment interdependents i èticament responsables, i desenvolupar modalitats d’hospitalitat i cura transespècie.

Amb la col·laboració de la Fundació Sorigué, Houseplant Barcelona i del Centre d'Art La Capella

Amb l’assessorament cientificotècnic del Centre de Fauna de Vallcalent, la Institució de Ponent per a la Conservació i l‘Estudi de l’Entorn Natural (IPCENA), i la Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Lleida.

Fitxers